Алича – яскрава представниця родини сливових. Та вона менша за розміром і має різні відтінки – від оранжевого до фіолетового. Соковита й дуже смачна. З аличі готують варення, компоти або додають при консервуванні до фруктового асорті. Але зараз ми хочемо запропонувати заготовити сушку з аличі та ніжну пастилу.
Інгредієнти: Алича
Зміст
Як сушити аличу
У країнах Середньої Азії засушування аличі проходить в оригінальний спосіб: якщо її не зривати, а залишати подовше на деревах, то вона добре засушиться й сама на сонці.
Але у нас навряд чи цей варіант засушування буде доречним – дощі, комахи, пилюка не дадуть спокійно засушитись плодам у природний спосіб.
Можна розстелити аличу на піддонах та виносити їх вдень на сонце, а вночі забирати у приміщення. Та ви повинні розуміти, що біля фруктів потрібна постійна увага, щоб не проґавити моменти дощу та швидко сховати сушку.
Пропонуємо найоптимальніший варіант сушки аличі за допомогою електросушарки, або духовки. Плоди у такому разі заготовлюються разом з кісточкою.
Сушимо аличу в електросушарці
Ви чули, напевне, про сушіння цих слив половинками. У фінальному етапі вони може й виглядають розкішно. Та важко перерахувати ті незручності, з якими стикаються люди, що їх так заготовлюють. Плоди розтікаються, пристають до піддонів, Отже, вони годяться, як гарні прикраси на торти, але наїдку з такої сушки геть мало. Тож засушуйте плоди цілими.
Як бачите, тут на піддоні фото, де слива і алича готуються в сушарці.
Детальніше дивіться в відео: Азербайджанська кухня – сушимо аличу в електросушарці.
Алича сушена в духовці
Приготуйте 0,5%-ний розчин соди в співвідношенні: 5 грам соди на 1 літр води.
Опустіть аличу в киплячий содовий розчин на 10-15 секунд, після чого відразу промийте в холодній воді до охолодження. Це прискорить процес сушіння аличі. Викладіть підготовлену аличу на піднос одним шаром.
Сушка аличі ділиться на кілька послідовних етапів. Перший етап сушіння проводиться при 40-45 градусах протягом 3-4 годин.
Коли шкірка на плодах почне морщитися, змініть температуру на – кімнатну. Залиште аличу при кімнатній температурі на 4-6 годин.
Потім підніміть температуру сушки до 55-60 градусів. Сушіть аличу при заданій температурі близько 4-5 годин, потім знову на кілька годин залиште при кімнатній температурі. Досушуйте аличу протягом 12-16 годин при 75-80 градусах.
Пастила з аличі
Інший варіант – засушування аличі у вигляді пастили, також має багато позитивних аспектів. По-перше, не треба цукру, по-друге, уся смачна м’якоть іде в страву. І ще – алича не губить пікантну кислинку, що дає можливість використання її у м’ясних стравах. Можна пастилу з аличі їсти, як окрему страву або ж додавати до твердого сиру. Узимку вона буде незрівнянно бажаним доповненням на вашому столі.
Для створення пастили беріть дуже стиглі плоди. Навіть ті, що виглядають аж надто перестиглими. Фрукти спочатку потрібно добре промити, а потім висипавши у каструлю, проварювати на помірному вогні.
Воду чи цукор не додавайте. Алича і так пустить сік при нагріванні. Уварюйте її, періодично помішуючи. Коли маса стане густим пюре, можете знімати з плити каструлю.
Хай пюре охолоне. Потім слід перетерти масу через друшляк чи дрібне сито. Для пастили будете брати ніжне пюре, а кісточки й шкірки відкидайте.
Потім перелийте масу з аличі в спеціальний лоток для приготування пастили. Товщина шару до 0,5 см. Сушити потрібно 5 годин при температурі +40.
Якщо засушувати аличу у духовці до стану пастили, то слід витратити на це 6-8 годин. Температуру встановіть на відмітці +90 градусів і дверцята тримайте трішки привідчиненими.
Готують пастилу також з класичних сортів сливи. Перегляньте відео про цей спосіб заготовлювання солодкого фрукту: