Полуниця – це дуже смачна солодка ягода, якою ми, українці, ласуємо кожне літо. Тому варто трохи знати про її особливості, корисні властивості та калорійність.
Інгредієнти: Полуниця
Полуниця корисні властивості
Окрім цукру, полуниця містить такі корисні речовини, як: вітаміни, клітковина, фолієва кислота, пектини, каротин, залізо, кальцій, кобальт, фосфор, марганець. Калорійність полуниці 32,5 калорії на 100 грамів продукту.
Ці складові позитивно впливають на серцево-судинну систему, нормалізують обмін речовин, покращують функціонування шлунково-кишкового тракту, наприклад є профілактикою при таких хворобах, як: панкреатит, холецистит, виразка шлунка, кишкові інфекції. Також полуниця запобігає утворенню каміння в жовчному міхурі, позитивно впливають на роботу нирок та сечовивідних шляхів.
Полуниця добре бореться з різними мікробами та бактеріями, також її використовують, щоб позбавити людину авітамінозу. Ще її рекомендують при подагрі, також вона може допомогти при матковій кровотечі.
До речі, настоянки з полуниць використовуються і як антисептик. Ними можна полоскати горло або рот, якщо починає розвиватися стоматит.
Також полуниця є афродизіаком. Не даремно її асоціюють з жіночою сексуальністю, бо саме від цих ягід у представниць прекрасної статі підвищується лібідо.
Ягоди не можна довго зберігати в сирому вигляді. Перед тим, як їсти, полуницю необхідно добре мити. Що ж стосується плодоніжок, то краще їх знімати в процесі споживання. Тоді ягоди не втратять свій чудовий смак та аромат, а ще, в них зберігаються поживні речовини.
З полуниці можна робити компоти, джеми, повидло. Також ягоди заморожують, аби прикрашати ними страви, додавати в морозиво, смузі, коктейлі. Тому завжди їжте полуницю в сезон і робіть смачні заготовки.