Полуниця – червона, велика, свіжа і солодка ягода – корисні властивості

Полуниця – це дуже смачна солодка ягода, якою ми, українці, ласуємо кожне літо. Тому варто трохи знати про її особливості, корисні властивості та калорійність.

Полуниця корисні властивості

Окрім цукру, полуниця містить такі корисні речовини, як: вітаміни, клітковина, фолієва кислота, пектини, каротин, залізо, кальцій, кобальт, фосфор, марганець. Калорійність полуниці 32,5 калорії на 100 грамів продукту.

Велика полуниця
Фото. Велика полуниця

Ці складові позитивно впливають на серцево-судинну систему, нормалізують обмін речовин, покращують функціонування шлунково-кишкового тракту, наприклад є профілактикою при таких хворобах, як: панкреатит, холецистит, виразка шлунка, кишкові інфекції. Також полуниця запобігає утворенню каміння в жовчному міхурі, позитивно впливають на роботу нирок та сечовивідних шляхів.

Полуниця
Фото. Полуниця червона.
Полуниця свіжа
Фото. Полуниця свіжа.
Полуниця натуральна на грядці
Фото. Полуниця натуральна на грядці.

Полуниця добре бореться з різними мікробами та бактеріями, також її використовують, щоб позбавити людину авітамінозу. Ще її рекомендують при подагрі, також вона може допомогти при матковій кровотечі.

До речі, настоянки з полуниць використовуються і як антисептик. Ними можна полоскати горло або рот, якщо починає розвиватися стоматит.

Також полуниця є афродизіаком. Не даремно її асоціюють з жіночою сексуальністю, бо саме від цих ягід у представниць прекрасної статі підвищується лібідо.

Ягоди не можна довго зберігати в сирому вигляді. Перед тим, як їсти, полуницю необхідно добре мити. Що ж стосується плодоніжок, то краще їх знімати в процесі споживання. Тоді ягоди не втратять свій чудовий смак та аромат, а ще, в них зберігаються поживні речовини.

З полуниці можна робити компоти, джеми, повидло. Також ягоди заморожують, аби прикрашати ними страви, додавати в морозиво, смузі, коктейлі. Тому завжди їжте полуницю в сезон і робіть смачні заготовки.