Пастила – неймовірно смачний і корисний десерт без хімії і консервантів. До того ж, його можна з легкістю приготувати самостійно в домашніх умовах. Головне, мати трішки терпіння. Зупинимося на приготуванні пастили з винограду.
Інгредієнти: Виноград, Крохмаль, Цукор
Зміст
Як підготувати виноград для пастили
Виноград можна брати будь-який, який є у вас в наявності. Обібрати ягоди, видаляючи засохлі і зіпсовані, добре промити під струменем води.
Далі подрібнити ягоди за допомогою блендера або м’ясорубки. Отриману масу перетерти через сито, щоб позбутися від непотрібних кісточок і макухи.
Пюре уварювати на слабкому вогні, поки не залишиться 2/3 обсягу, або якщо вистачить терпіння, можна уварити наполовину. Якщо пюре недостатньо густе, то можна додати крохмаль. Для цього на 1 кг виноградного пюре взяти 1 столову ложку крохмалю. Крохмаль розчинити в невеликій кількості холодної води. Тонкою цівкою, безперервно помішуючи, влити його в виноградну масу. Якщо маса недостатньо солодка, додайте цукор на свій смак.
За бажанням, можна додати в пюре подрібнені горіхи, або зробити пастилу асорті. Для цього потрібно додати до виноградного пюре яблучне, пюре з чорної смородини або малини.
Як висушити виноградну пастилу
В духовці
Підготовлене виноградне пюре тонким шаром розподілити на деко з антипригарним покриттям. Якщо у вас звичайний лист, то його необхідно перед цим застелити промасленим пергаментом. Занадто товстий шар робити не варто, так ви значно збільшите час приготування. Оптимальним буде шар в 3-4 мм.
Деко поставити в духовку з температурою 90-100 градусів. Висушувати пастилу при злегка прочиненими дверцятах 5-6 годин. Готовий продукт розрізати смужками, скрутити в трубочку.
На сонці
Цей спосіб сушіння найдовший, але зате безкоштовний. Виноградне пюре вилити тонким шаром на застелене пекарським папером деко, поставити висихати на сонці. Сушитися сировина може від декількох днів до тижня, в залежності від погодних умов.
У сушарці
Піддони сушарки застелити пекарським папером. На них вилити уварене пюре.
Сушити при температурі 65-70 градусів 10-12 годин.
Як визначити готовність пастили з винограду
На дотик готова пастила не липне до рук, колір злегка тьмяніє, легко відділяється від дека, стає еластичною.
Як зберігати виноградну пастилу
Солодкі ласощі слід зберігати в скляній банці або паперовому мішечку в темному сухому прохолодному місці. Для зберігання можна згорнути пастилу в трубочку, при цьому від паперу можна не відокремлювати. Пастила при належному зберіганні придатна до вживання протягом 2 років.
Прочитавши статтю, ви знаєте, як приготувати пастилу з винограду. Її можна застосовувати при приготуванні начинки для пирогів, рогаликів, для прикраси тортів. Або з’їсти просто так, запиваючи гарячим чаєм. Рідні, спробувавши такі ласощі, по достоїнству оцінять вашу працю.