Садова ожина не відрізняється від своєї лісової сестри корисними якостями. Крім того, вона крупніша і більш урожайна, завдяки селекції і догляду. Часто садівники просто не знають, куди подіти дуже багатий урожай. Діти, та й дорослі не дуже люблять ожинове варення. Воно смачне, тут нічого не скажеш, але дрібні і тверді насінини псують весь настрій. Тому, при приготуванні ожинового мармеладу, це потрібно врахувати і не лінуватися.
Інгредієнти: Желатин, Ожина, Цукор
Для приготування мармеладу з ожини потрібно:
- 1 кг ожини;
- 1 кг цукру;
- 2 склянки води;
- 60 г желатину.
Ожина дуже ніжна ягода і мити її дуже складно. Тому, постарайтеся збирати ягоди відразу після дощу, коли вони помилися природним шляхом. Це позбавить вас від маси проблем.
Помістіть ожину в каструлю, влийте туди ж одну склянку води і одну склянку цукру.
Розмішайте і поставте на повільний вогонь. Варіть ожину до тих пір, поки цукор повністю не розчинитися.
Зніміть каструлю з вогню і перетріть ягоди ожини крізь дрібне сито. Це не так складно, а ви відразу відчуєте різницю, коли ніяке насіння не буде застрявати у вас в зубах.
Знову поставте каструлю з соком на вогонь і всипте цукор. «Варення» має дуже повільно кипіти. Помішуйте, поки цукор не розтане.
Розведіть желатин в воді і додайте в «варення». Знову доведіть до кипіння і відразу ж зніміть з вогню.
Трохи остудіть мармелад і залийте у формочки.
Поставте в холодильник на 3 години, для повного застигання. Що залишиться, можна залити в стерилізовані банки і залишити до зими.
Як приготувати мармелад з ожини, дивіться на відео – рецепт від шеф-повара Максима Григорьева: