Дика і домашня лікувальна перцева м’ята – корисні і лікувальні властивості і протипоказання.

Перцева м’ята – це один з найпопулярніших видів лікарських рослин, які широко використовуються як в лікуванні, так і в кулінарії. М’ята буває як дика, так і домашня. Вона може рости в лісі або ж на дачній чи присадибній ділянці.

У м’яти є квіти, але вони дуже маленькі, тому не завжди помітні. Квіти мають фіолетовий колір. Коріння м’яти – повзуче та гіллясте.

Домашня м'ята
Фото. Домашня м’ята.
Дика м'ята
Фото. Дика м’ята.
м'ята квіти
Фото. М’ята квіти.

Є багато видів м’яти, але в їжу найчастіше вживають саме перцеву. Варто відзначити, що м’яту використовують скрізь – навіть в фармакології та косметології.

Рослина перцева м'ята
Фото. Рослина перцева м’ята.

Ця рослина знімає спазми, тому є чудовим природнім анальгетиком. Також в ній багато ефірної олії, яку використовують під час аромотерапії. Звісно ж, м’яту постійно заварюють у вигляді чаю, бо в ній дуже багато корисних елементів. До речі, м’ята – це дійсно дуже цікава рослина. Бо в різних умовах вона може бадьорити чи заспокоювати, зігрівати чи охолоджувати.

лікувальна м'ята

Фото. Лікувальна м’ята.

Листя зеленої м'яти
Фото. Листя зеленої м’яти.

Але, незважаючи на те, що м’ята неймовірно корисна, її все ж не рекомендують маленьким дітям та жінкам, які годують груддю. Також м’яту не варто вживати людям з низьким тиском, а ще тим, у кого є алергія.

Що ж стосується чоловіків, то їм варто вживати м’яту помірно – не більше 3-4 склянки м’ятного чаю в день.

м'ята квітка
Фото. М’ята квітка.

М’яту можна використовувати як під час приготування десертів, так і м’ясних страв. Вона чудово підкреслює різноманітні смаки і аромати, додаючи унікальну родзинку.

Що ж стосується зберігання, то найкраще ця рослина зберігається в сушеному або замороженому вигляді. Тому завжди робіть такі заготовки і використовуйте м’яту для лікування своїх рідних і покращення смаку страв.