Як засолити рибу на тараньку в домашніх умовах – скільки і як правильно солити

Щоб засолити рибу на тараньку, треба мінімум  інгредієнтів. Ділимося з вами найпростішим рецептом засолу. Крім тарані, таким чином, можна засушити ляща, карася, жереха, щуку, сазана, судака та деякі інші види риби.

Як правильно солити рибу на тараньку

Як солити рибу на тараньку правильно.

Рибу, вага якої складає більше 600 грамів, треба розрізати вздовж спинки, забрати нутрощі, потім зробити по спинці вертикальні надрізи та розрізати голову до середини верхньої губи. Така процедура називається пластуванням.

Далі необхідно добре вимити рибку, натерти сіллю, вкласти її у всі розрізи, а потім викласти рибку шарами в підготовлену тару так, щоб вона лежала спинками догори.

Кожен шар також необхідно пересипати сіллю.

Після цього зверху на рибу треба покласти гніт.

Дрібну рибу необхідно солити 2-3 дні, середню – 5-10 днів, велику – 7-12 днів.

Солона риба і кіт

Коли риба добре просолиться, її треба вимити холодним розсолом та нанизати на кухонний шпагат, протягуючи його через зябра або очі. Після цього повісьте в’язки з рибою в досить теплому, сухому і провітрюваному приміщенні. Якщо дотримуватися таких умов неможливо – ввімкніть тепловентелятори. І лишіть рибу сушитися та в’ялитися.

До речі, рибу можна сушити не зразу. Коли нема часу, просто перекладіть рибку в іншу ємність, якщо це жирні сорти – покладіть зверху гніт. Далі намочіть в розсолі шматок чистої мішковини і накрийте зверху бочку, а потім переставте її в холодний льох.

Відео-рецепт: як солити та сушити тараньку:

І ще одне відео: короп в’ялений, підкопчений в домашніх умовах: