Сьомга – це корисний, але досить дорогий продукт. З огляду на це, зіпсувати такий делікатес нікому б не хотілося.
Інгредієнти: Сьомга
Сьомга відноситься до продуктів, що швидко псуються . Тому для початку її необхідно правильно вибрати, а вже потім дотримуватися кількох особливих правил зберігання в домашніх умовах.
Зміст
Як купити якісну сьомгу
Незважаючи на те, що ця червона риба коштує чималих грошей, недобросовісні продавці умудряються ошукати споживачів тим чи іншим чином. На жаль, замість сьомги можна купити якусь іншу дешеву, але забарвлену в червоний колір рибу. Перевірити це можна, поставивши шматочок продукту на вершкове масло на бутерброді: якщо воно стане червоним, значить – куплена риба не сьомга.
Як купити якісну охолоджену сьомгу
Справжня червона риба віддає специфічним морським запахом. Він не всім подобається, але повинен бути обов’язково. Його відсутність говорить про неякісний продукт. Часто продавці «ховають» тухлий рибний аромат, зануривши сьомгу в розчин оцту з лимонною кислотою. Після такої процедури риба може взагалі не пахнути ніяк.
Очі свіжої рибини світлі, а не мутні або занурені вглиб. Саме тому, щоб приховати несвіжість, сьомгу часто продають без голови.
Жабра якісної риби мають яскраво-червоне забарвлення. Сьомга без слизу вже несвіжа. У якісної риби пружне м’ясо.
Як вибрати якісну слабосолону або солону сьомгу
Зазвичай така риба продається у вакуумній тарі. Брати сьомгу в вигляді нарізки не варто, її часто посипають бензойною кислотою. Вона служить консервантом. При акуратному натисканні на вакуум м’ясо не повинно відділятися від кісток. Правильно, якщо у такої сьомги чітко видно прожилки.
Правила зберігання охолодженої сьомги
Відразу ж після придбання, рибу слід відправити в холодильник. Якщо по якійсь причині, такої можливості немає, то через 2 години її обов’язково потрібно помістити в прохолодне місце. Свіжа сьомга може зберігатися не довше, ніж 10 діб за умови, що показники градусника будуть коливатися в межах від 0 до 2 °С.
Трохи продовжити термін придатності свіжої сьомги можна якщо:
- перед відправкою в холодильний пристрій замотати її в фольгу або тару з нею накрити шматком натуральної тканини;
- не зберігати охолоджену сьомгу в поліетиленовій упаковці;
- не тримати біля риби в холодильнику інші продукти;
- помістити її в холодну воду (це додасть їй соковитості).
Продовжити збереження сьомги ще можна за допомогою її збризгування лимонною кислотою або обгортання в тканину, змочену оцтом. Дуже добре, якщо є можливість зберігати охолоджену рибу на осколках льоду.
Правила зберігання сьомги в морозильному пристрої
Щоб зберігати сьомгу в морозильному пристрої протягом максимального терміну (6 місяців) необхідно її правильно заморозити:
- на зберігання рибу потрібно відправляти в харчовій плівці або в пакеті, що не пропускає повітря;
- правильно буде перед заморожуванням «обгорнути» сьомгу крижаною скоринкою (для цього її потрібно занурити в тару з водою і помістити її в морозилку), крижину, що утворилася треба загорнути в поліетиленовий пакет і знову відправити в пристрій.
Слабосолону, солону або копчену сьомгу також можна заморожувати, але, бажано, порційними шматочками.
Правила зберігання копченої сьомги
Рибу, яку коптили гарячим способом, дозволяється зберігати при температурних показниках від 0 до 2 °С протягом 5 діб. Якщо вона придбана в вакуумі, то при таких же умовах, вона залишиться їстівною до двох місяців (подібна риба холодного копчення в такій упаковці може зберігатися не довше, ніж 4 тижні).
Правила зберігання смаженої сьомги
Отруєння вже приготовленою рибою також можливе, як і сирою. Зберігати страву обов’язково необхідно в холодильному пристрої (2-3 °С) в посуді, накритому харчовою плівкою. Після 2 діб вживати смажену сьомгу вже не варто.
Правила зберігання сьомги в солоному або слабосолоному вигляді
Подібну сьомгу варто зберігати в розчині солі з водою в холодильнику або навіть на балконі або в іншому відповідному місці, в якому градусник не прогріється більше, ніж до +2 °С.
Зберігати без розсолу теж можна, але перед зберіганням, таким чином, з сьомги потрібно зняти шкірку, нарізати її шматочками й помістити в посуд не з металу, а потім щільно закрити капроновою кришкою або затягнути тару за допомогою харчової плівки. У такому вигляді риба буде в придатному стані протягом 10 діб. Термін зберігання солоної і слабосолоної сьомги становить 2 місяці, за умови, що вона придбана й залишається в вакуумній тарі.