Як правильно зберігати майонез у домашніх умовах

За збереження майонезу, в першу чергу, відповідають виробники соусу, а споживачі повинні уважно стежити за тим, щоб не купити прострочену продукцію. Купивши майонез, потрібно правильно зберігати його в домашніх умовах, адже відкритий соус вимагає до себе іншої уваги.

Потрібно враховувати також те, що тривалість зберігання залежить від якості майонезу. Домашній соус, наприклад, не може зберігатися довго, зате він набагато якісніший від магазинного.

Умови зберігання купленого майонезу

Куплений соус слід відразу ж відправити в холодильник. Досвідчені господині рекомендують не купувати майонез, на упаковці якого вказаний дуже великий термін придатності (90 діб). У такому продукті є велика кількість шкідливих для здоров’я консервантів.

Див. відео від каналу “Домашній-затишний” про те, скільки можна зберігати майонез у холодильнику:

Слід пам’ятати, що термін збереження на упаковці стосується тільки невідкритого соусу. Після розтину його слід вжити протягом двох тижнів. Якщо не поставити відкритий майонез в холодильник (оптимальними температурними умовами вважаються показники градусника що не перевищують 7 °С), а зберігати при кімнатній температурі, то він зіпсується вже після закінчення всього лише одного дня.

Якщо соус був куплений в скляній тарі з щільною кришкою, то «переміщати» його в «домашню» немає необхідності. А ось якщо майонез придбаний в поліетиленовому тюбику, то бажано перекласти його в баночку зі скла або пластиковий контейнер, щоб зменшити надходження кисню всередину.

Не можна, щоб в продукт потрапляли «додаткові» бактерії, тому набирати майонез брудною ложкою або облизувати тюбик не варто.

Оптимальні умови зберігання домашнього майонезу

Багато господинь впевнені, що зберігати майонез домашнього виробництва взагалі не можна. Пояснюючи це тим, що він зроблений із сирих жовтків, які дуже швидко псуються. Вони абсолютно праві. Вжити домашній майонез найкраще відразу ж після приготування або, в крайньому випадку, через 4 доби.

При зберіганні власноруч зробленого соусу необхідно дотримуватися кількох важливих нюансів:

  • температурні показники не повинні перевищувати 4-7 °С;
  • вологість повітря більше ніж 75% не прийнятна;
  • упаковку перед використанням потрібно старанно знезаразити, й забезпечити те, щоб вона щільно закривалася.

Досвідчені кухарі рекомендують додати до майонезу трохи гірчиці, це допоможе дещо продовжити термін придатності соусу.

Господинь також часто цікавить запитання: чи можна відправити майонез на зберігання в морозильний пристрій. В цьому немає сенсу. Соус при температурі нижче, ніж 0 °С розшарується й тоді його не можна буде вживати в їжу.

Головне пам’ятати, що важливо звертати увагу на якість майонезу, а не на його термін придатності. А якщо дотримуватися всіх умов зберігання продукту, то насолоджуватися його смаком можна буде в рамках періоду збереження.