Родзинки – це один з найпопулярніших видів сушених ягід. Родзинки є практично невід’ємним додатком до кексів, великодневих пасок, також їх кладуть в різні страви, салати, навіть додають до м’яса.
Інгредієнти: Виноград, Кишмиш, Родзинки
Ми всі звикли купляти родзинки в магазині, але, насправді, їх можна зробити самостійно. І це зовсім не складно. Домашні родзинки гарантовано збережуть 80 відсотків вітамінів та всі мікроелементи, які є в свіжому винограді. Такі родзинки будуть не тільки чудово смакувати, а і допоможуть при захворюваннях серцево-судинної системи, а також при анемії, апатії, проблемах із зором.
І зараз ми розкажемо, як правильно сушити виноград, аби родзинки зберігали всі свої якості та чудово смакували.
Зміст
Як сушити виноград в домашніх умовах
Родзинки можна сушити як природнім способом, так і в сушарці або духовці. До речі, коли виноград сушать на повітрі, то його можна розкладати як на сонці, так і в тіні.
Якщо ви хочете зробити кишмиш – оберіть сорти без насіння. А для родзинок ідеально підходить виноград з дрібним насінням.
Під сонцем
На сонці виноград сушити найпростіше. Необхідно взяти дрібну решітку або просто шматок фанери та висипати на нього виноград, розклавши його в один шар.
Зверху накрийте виноград марлею, аби захистити ягоди від бруду і комах.
Виноград треба розставити на сонці та сушити доки він не стане темно-бурштиновим та м’яким.
В духовці
Для сушіння в духовці необхідно вибрати тільки цілі м’ясисті ягоди, у яких щільна шкірка. Викладіть їх на деко та поставте в духовку, розігріту до 55-ти градусів за Цельсієм.
Не забувайте причинити дверцята духовки та час від часу перемішувати ягоди, аби вони просушувалися максимально рівномірно.
Щоб отримати соковиті родзинки, рекомендується кілька разів вимикати / вмикати духовку. Тому якісне сушіння займе 2-3 дні. Будьте до цього готові. В останній день краще сушити виноград при температурі 35 градусів за Цельсієм.
У електросушарці
Щоб висушити виноград максимально швидко, треба скористатися електросушаркою. В ній виноград висихає за 12 годин.
Спочатку ягоди необхідно акуратно промити водою з-під крану. Слідкуйте за тим, щоб ви не пошкодили шкірку і сік не витік.
Далі обсушіть ягоди рушником та викладіть їх на решітки сушарки в один шар.
Просушіть виноград 3 години, потім вимкніть сушарку на 2 години, потім знову ввімкніть на 3 години. Так зробіть 4 рази.
У вас мають вийти гарні бурштинові сухофрукти.
Окропом або лужним розчином
Цікаво, що родзинки можна зробити, не витрачаючи так багато часу на сушіння. Для цього треба облити свіжі ягоди, на яких нема пошкоджень, окропом або лужним розчином.
А потім відразу ж помістити виноград в холодну воду.
Далі його треба викласти на деко в один шар та поставити в тінь на 7 днів.
А якщо вам раптом набридне чекати і ви вирішите забрати виноград через 3 дні, а не через 7 – у вас вийдуть смачні цукати. Їх можна буде посипати цукром та скласти в банки на зберігання.
До речі, виноград можна сушити гронами. Для цього його треба підвісити на мотузки, натягнуті в тіні, і почекати.
Як правильно зберігати сушений виноград
Для зберігання родзинок треба використовувати мішечки з льону або пергаменту. Щоб сушений виноград добре зберігався, необхідно тримати його в темному сухому місці.
В цьому відео ви зможете побачити, як сушити виноград в електросушарці: “Як приготувати родзинки з винограду кишмиш?”