Як правильно сушити базилік – сушений на зиму базилік в домашніх умовах

Базилік – це одна з найароматніших приправ, яку можна використовувати для приготування супів, м’яса, риби, додавати в салати. Базилік завжди надає їжі ароматних ноток та робить їх дуже оригінальними. Навіть звичайний овочевий суп, з базиліком починає грати новими смаковими фарбами.

Саме тому, варто в будь-яку пору року обов’язково мати таку зелень під рукою. І щоб зберегти в базиліку всі корисні властивості та чудовий аромат, його рекомендують просто засушити. Це дуже простий спосіб зберігання зелені, який підходить абсолютно всім. Зараз ми розкажемо, як правильно збирати та сушити базилік, аби він довгий час лишався неймовірно ароматним.

Як і коли збирати базилік для сушки

Для сушки підходить трава будь-якого кольору та сорту, але, найчастіше, сушать фіолетовий базилік. Бо він найкраще зберігає свій аромат.

Що ж стосується збору, то тут є дві думки. Одні кажуть, що рослину треба збирати до того, як вона почне квітнути, а інші – в період квітнення. Обидві думки підкріплюються аргументами про найбільший вміст корисних речовин та ароматичні властивості. Ми рекомендуємо спробувати обидва варіанти та самостійно визначити, який краще. Бо одностайної думки досі немає.

Збирати базилік можна як цілими гілочками, так і окремими листочками. В обох випадках, на кущику через якийсь час знову відростуть нові пагони та листя. Тому базилік можна збирати кілька разів за сезон.

Як сушити базилік
Способи сушки базиліка

Сушка природним способом

Є декілька способів сушіння базиліку на свіжому повітрі. Тож, кожен може обрати той, який підходить саме йому.

Найпростіший спосіб – зв’язати гілочки в пучок та повісити стеблом догори, на мотузці під стелею.

Як сушити базилік

Якщо ви хочете сушити одні листочки, тоді викладіть їх на сито чи сітку або раму, на яку натягнена марля. Зверху також вкрийте марлею, аби на зелень не сідали комахи. Не забувайте кожного дня ворушити листочки, щоб вони не почали гнити.

Сушити базилік треба  в сухому, добре провітрюваному приміщенні, де на нього не буде потрапляти пряме сонячне проміння. Найкраще підійде горище чи веранда. Також можна розкласти або повісити базилік під навісом.

В цьому відео можна побачити, як сушити базилік:

Сушимо базилік в духовці

Також можна сушити базилік в духовці. Але щоб отримати хороший результат, рекомендуємо сушити гілочки та листя окремо. Бо для різних частин рослини треба різний час сушіння.

Візьміть деко, закрийте пергаментом та викладіть на нього листочки або гілочки. Гілочки треба попередньо порізати на шматочки 4-5 сантиметрів. Розігрійте духовку до 45-ти градусів за Цельсієм (можна трохи менше, але не більше), поставте деко та лишіть дверцята причиненими. Це робиться, щоб повітря циркулювало, бо, інакше, зелень просто запечеться.

Листя треба сушити близько 2,5 годин, а гілочки – 3-4 години. Коли цей час мине,  вимкніть духовку, закрийте дверцята і лишіть базилік всередині на 8-10 годин.

Як сушити базилік

Базилік в електросушарці

Один з найзручніших способів сушіння – в електросушарці. Треба розкласти зелень на решітки, ввімкнути режим “Трави” або обрати температуру 40-45 градусів за Цельсієм. Якщо температура буде вищою – випаруються ефірні олії і аромат зникне.

Як сушити базилік

Відео про те, як сушити базилік і чому не треба викидати гілочки:

Сушимо в мікрохвильовці

Ще один спосіб сушіння – в мікрохвильовці. Треба розкласти базилік на пласких тарілках, попередньо закритих паперовими серветками,  поставити в пічку і ввімкнути її на 2-3 хвилини при потужності 700-800 Вт. Якщо базилік не висох – поставте його ще раз на 2 хвилини.

Як сушити базилік

Сушимо в холодильнику

Базилік можна сушити навіть в холодильнику. Для цього його треба розкласти на папері та помістити на нижню полицю основного відсіку. Холод витягує вологу, при цьому у базиліка зберігається максимально можливий аромат. Так зелень сушиться 2-3 тижні.

Як зберігати сушений базилік

Листочки та гілочки треба зберігати окремо. Листочки можна подрібнити в порошок, але кухарі кажуть, що краще їх подрібнювати прямо перед додаванням в страву. Листочки та гілочки можна скласти в скляні банки з щільними кришками. Банки повинні бути з темного скла.

Зберігати базилік варто в сухому, темному та прохолодному місці.

Як сушити базилік