Сушка кураги на зиму в домашніх умовах. Як правильно заготовити і зберігати курагу

Сушений абрикос – це дуже корисна заготовка, яка прекрасно смакує та насичує організм великою кількістю вітамінів та мікроелементів. Саме тому, якщо є можливість, варто заготувати на зиму курагу. Цей від сушки дуже смачний та легкий в приготуванні. Пропонуємо вам декілька способів сушіння кураги.

Зміст

Відбираємо найкращі плоди для приготування кураги

Щоб курага вийшла смачною, ні в якому разі не заготовуйте дрібний і дикий абрикос. Він містить мало соку, часто гірчить, в ньому є жорсткі прожилки. З такого абрикосу курага виходить зовсім несмачна.

Тому, щоб зробити дійсно хорошу заготовку – обирайте досить великі плоди окультурених сортів. Беріть м’ясисті не перестиглі плоди, в яких добре відділяється кісточка.

Сушка кураги на зиму в домашніх умовах. Як правильно заготовити і зберігати курагу.

Підготовка абрикос до сушіння

Для кураги можна брати тільки абрикоси з ідеально чистою шкіркою. Якщо на фруктах є цяточки – просто з’їжте їх, бо якщо зробите з них курагу – вона вийде несмачною.

Далі необхідно провести попередню обробку, бо якщо цього не зробити, фрукти потемнішають. Для цього можна налити в каструлю воду, довести до кипіння, додати цукор та бланшувати половинки абрикосів 3-5 хвилин. Так вони збережуть свій колір та стануть солодшими.

Але такий спосіб можна використовувати лише тоді, коли фрукти щільні, бо м’які можуть розвалитися або висохнути до тонкої шкірки.

Тому пропонуємо вам другий варіант обробки, який підходить для всіх видів фруктів. Необхідно взяти воду, додати в неї 1 чайну ложку лимонної кислоти та покласти в воду половинки абрикосів на 5-10 хвилин.

Після обробки фрукти треба ще раз добре посушити на рушнику.

Різні способи сушіння кураги в домашніх умовах

На відкритому повітрі

Візьміть сітку, покладіть марлю так, щоб у неї були вільні краї, викладіть зверху абрикоси і закрийте їх марлею та зав’яжіть у вузол. Якщо цього не зробити – на фрукти будуть сідати комахи. Але слідкуйте, щоб відстань від абрикос до вузла було 20-25 сантиметрів, бо якщо вона буде меншою – всередині не утвориться необхідна вентиляція і фрукти почнуть гнити. Далі підвісьте цей вузол та зачекайте 10-15 днів. За цей час курага повинна висохнути.

Якщо нема місця чи можливості підвісити сушку, можна просто викласти їх на тарілки і накрити марлею. Але тоді шанс на те, що абрикоси почнуть гнити, значно збільшується.

Ввечері сушку треба заносити в дім, бо інакше на неї випаде роса і все зіпсується.

Сушка кураги на зиму в домашніх умовах. Як правильно заготовити і зберігати курагу.

У духовій шафі

В духовці абрикоси сушити набагато легше, адже там нема комах і сушка займає лишень 9-10 годин. Розігрійте духовку до 65 градусів за Цельсієм, поставте в неї деко з абрикосами. Через 8 годин перевірте стан кураги. Коли сушка буде готова – вимкніть духовку і лишіть в ній абрикоси до повного вистигання.

Сушка кураги на зиму в домашніх умовах. Як правильно заготовити і зберігати курагу.

У електросушарці

Також можна сушити курагу в електросушарці. Розкладіть фрукти на решітки, ввімкніть сушарку на 50-60-ти градусів за Цельсієм. Почекайте 2 години і підвищіть температуру до 70-80-ти градусів за Цельсієм. В цілому, весь процес сушіння займе десь 40 годин.

Сушка кураги на зиму в домашніх умовах. Як правильно заготовити і зберігати курагу.

Як правильно зберігати курагу в домашніх умовах

Курагу варто зберігати в темному місці, а в якості тари використовувати мішечки з тканини. В крайньому випадку – скляні банки, які щільно закручуються. А от поліетиленові пакети та контейнери для цього точно не підійдуть, бо абрикос просто почне в них гнити.

А в цьому відео ви побачите інші способи сушіння кураги в домашніх умовах: