Як найкраще зберігати крабів у різному вигляді

Краби, як і безліч продуктів моря, можуть простояти в придатному стані всього кілька днів із моменту придбання. Добре, що вони піддаються заморожуванню.

Любителям цього делікатесу необхідно знати, як зберігати краби в різному вигляді. Кожен із способів має певні рекомендації, яких слід обов’язково дотримуватися, інакше, вживаючи прострочене крабове м’ясо, можна отримати важке харчове отруєння.

Правильне зберігання крабів

При покупці цих ракоподібних в живому вигляді, варто зупиняти свій вибір на більш активних морських мешканців. Крабів для приготування страв потрібно відправити на зберігання в холодне місце (зазвичай це полиця холодильника, де зберігають овочі) там градусник показує оптимальну для зберігання цього продукту температуру – +4 °С + 6 °С, в пакеті з отворами. При таких умовах морепродукт зможе бути придатним до вживання 2-3 доби.

Для того щоб краб відчував себе затишніше, його потрібно перед відправкою в холодильник помістити на прохолодну воду (2-3 см), яку потрібно трохи підсолити. На кришці лотка з ракоподібними потрібно зробити отвори. Краби не люблять, коли тара щільно закрита. Разом із крабами не можна зберігати продукти, що мають сильний аромат.

Добре якщо є можливість скористатися об’ємним акваріумом, оснащеним стабільною системою, що забезпечує правильний обмін речовин і енергії, і наповненим водою з моря (особливо, коли планується зберігати крабів у живому стані довгий період).

Якщо планується зберігати живих крабів, то їм необхідно забезпечити правильні температурні умови (+10 °С), інакше при більш низьких показниках вони довго не проживуть. Крім того їх постійно слід підгодовувати дрібними рибинами. Тоді вийде вберегти крабів близько декількох тижнів або навіть і місяців.

Як зберігати крабів у свіжому вигляді

Поза холодильним пристроєм зберігати крабів дозволяється лише пару годин. Після закінчення яких, вони почнуть псуватися й неприємно пахнути.

Небажано зберігати ракоподібних без упаковки. Варених крабів потрібно відправляти на зберігання в холодильник у фользі або в пластиковому лотку з кришкою, а свіжих, накривши тканинним шматком.

Про закінчення терміну придатності морепродукту свідчить тьмяна поверхня. Його відразу потрібно вжити в їжу, а якщо вже є неприємний запах, то їх слід обов’язково викинути.

Зберігання крабів у замороженому стані

Зберігати крабів в морозилці – це не кращий варіант. Часто після розморожування м’ясо як би прилипає до кісток, а якщо ще й перетримати його в пристрої, то воно стає жорстким. Але все ж іноді без цього процесу господаркам обійтися важко.

Оптимальними температурними умовами вважаються показники -18 °С. Вони повинні бути стабільними, скачки неприйнятні. Максимально краби можуть зберігатися в таких умовах не довше, ніж 3 місяці.

Краби, придбані в замороженому стані, не можна розморожувати, а потім відправляти в морозилку. Куплений продукт відразу потрібно відправити в морозильний пристрій, тоді він буде придатний цілий рік. Відталого краба варто з’їсти в той же день.

Для того щоб краб, зберігаючись в морозилці, не обвітрювався і не виморожувався, його попередньо необхідно загорнути в харчову плівку.

Добре, коли є можливість помістити ракоподібних у морозилку в коробці. Повторна заморозка свіжих і відварених крабів неприйнятна.

Зберігання крабів у відвареному вигляді

Готову страву з краба дозволяється зберігати в холодильному пристрої не довше, ніж 3 доби. Після закінчення цього терміну, він стане зовсім не смачним.

Просто на кухонному столі відварений краб простоїть в придатному стані всього кілька годин.

Всі перераховані правила дуже важливі, тому як недотримання їх може спричинити за собою сильне отруєння. Ідеально, якщо виходить купувати крабів у свіжому стані, і відразу ж готувати їх.

Див. відео “Як упакувати та зберігати краба”: