Як зберігати настоянки: скільки, де та за яких умов

Часто в льохах досвідчених самогонників застоюються запашні домашні спиртові настоянки на травах і фруктах. Якщо такий продукт простоїть довгий час навіть в «правильних» умовах, він втратить частину смаку та аромату.

Тому важливо знати кілька важливих нюансів зберігання різних настоянок в домашніх умовах

Терміни зберігання настоянок

Незалежно від того, що спиртові продукти не можна назвати такими, що швидко псуються, від взаємодії з киснем, який є навіть у закритій ємності, в них відбуваються різні процеси. Це сприяє «старінню» продукту: він змінює свій смак, втрачає аромат, міцність, і, відповідно, якість.

Рамки періоду зберігання залежать від сировини. Наприклад, настоянки, зроблені на основі вишні, аличі, обліпихи, зберігаючись в закритій тарі, тільки після закінчення перших 2-3 місяців розкривають свою «корисність» і аромат.

А ось ті, у складі яких є горобина, обліпиха та інші ягоди небажано зберігати довше, ніж 3 місяці. Інакше вони будуть мати схожість із желе, втратять колір, запах, а на дно пляшки з напоєм впаде осад.

Довше можна зберігати гіркі спиртові настоянки на імбирі, хроні або спеціях (8 місяців).

Є ще настоянки, які мають не тільки смачні, але й корисні якості. Їх теж слід зберігати відповідно до рекомендацій від фахівців у цій області. Досить тривалий період часу може бути придатною до вживання настоянка прополісу (від 3 до 5 років), а решта подібних лікувальних засобів може успішно зберігатися близько 2-3 років.

Місце й тара для зберігання домашніх спиртових настоянок

Оптимальним місцем, вважається те, де прохолодно, але не холодно, і куди не зможе мати доступ повітря й світло. Використовувати в цілях зберігання настоянок морозильний пристрій не варто. При показниках градусника нижчих, ніж -15 °С букет напою буде зруйновано. Добре, коли температура в приміщенні (льох, комора, антресоль і т. д.), де зберігаються настойки, не перевищує +25 °С Не всі напої (столові й на прополісі) можна залишати на зберігання в холодильнику, а ось лікувальні дозволяється.

Настоянки, як і безліч рідких продуктів, найкраще зберігати в скляних ємностях. Вони не взаємодіють з напоєм. Для того щоб ризик окислення був меншим, тару слід заповнювати до самого верху. Також важливо забезпечити герметизацію за допомогою щільної кришки, зробленої з непористого матеріалу, інакше спирт випарується.

Не можна вживати настоянки, в якості яких є сумніви. Якщо не готувати подібний продукт самостійно, то купувати його потрібно тільки в перевірених людей, які, до того ж, підкажуть більш детальну інформацію про зберігання того чи іншого виду настоянки.