Цедрою називають шкірку лимона. Вона має гіркувато-солодкуватий смак та містить багато корисних мінералів та елементів.
Саме завдяки цьому цедру використовують в якості профілактичного засобу. Вона добре помагає від застуди, вбиває інфекції. Також її можна використовувати людям, у яких кровоточать ясна. Цедра допомагає вирішити цю проблему.
А ще шкірка лимона добре впливає на роботу серця і нормалізує рівень холестерину.
Окрім цього, цедра є хоч і не сильним, але афродизіаком.
Щоб посилити позитивний вплив цедри, її рекомендують змішувати з деякими прянощами, шоколадом, медом. Часто її використовують разом з такими спеціями, як чорний перець, мускатний горіх, імбир, кориця.
Звісно ж, цедру можна вживати не тільки, як ліки. Також вона дуже популярна в кулінарії, бо додає приємний ніжний аромат кексам, пирогам, шарлоткам, булочкам і морозиву.
Цікаво, що цедру можна додавати навіть до перших страв. Наприклад, до холодних супів. Її треба класти безпосередньо перед подачею. З гарячими супами вона теж смакує. Шкірку лимона рекомендовано класти за 30 секунд до того, як ви збираєтеся вимикати вогонь під стравою.
А ще, цедра чудовий додаток до м’яса, риби. Її кладуть в рулети, додають в холодець, запіканки, фаршировану рибу.
Щоб зробити цедру, треба потерти на тертці свіжий лимон. Звісно ж, можна купити вже готову приправу, але, як нам здається, самостійно зробити цедру набагато легше і швидше.