Приготувати прозорий сливовий сік без соковижималки – процес досить клопіткий, але цілком реально здійсненний в домашніх умовах. Такий сік зі слив взимку можна вживати чистим, варити з нього киселі або готувати десерти (коктейлі, желе, муси). Головне потрібно пам’ятати, що для домашнього соку підійдуть тільки добре визрілі сливи.
Інгредієнти: Сливи
Як зробити сік зі слив без соковижималки.
Приготувати його просто. Плоди потрібно вимити, попередньо видаливши хвостики, а потім помістити в каструлю. Кісточки можна залишити, так як їх ми видалимо пізніше, а тепер вони ніяк не впливають на смакові якості соку.
Каструлю з плодами встановити на розігріту плиту і дочекатися, щоб сливи розм’якли, а на дні з’явився сік. У цей час потрібно стежити за температурою нагрівання соку (для цього краще скористатися спеціальним кухонним градусником) і не допустити, щоб маса в каструлі мала температуру понад сімдесят градусів.
Гарячу масу перекласти в мішечок з полотна і підвісити його над тазом для стікання соку. Соку можна допомогти витекти через тканину шляхом ручного стискання мішка.
Одержаний густий сік з м’якоттю процідити через дрібне кухонне сито. Якщо ж у Вас такого немає, то через багатошарову марлю.
Соку необхідно дати відстоятися, після чого злити його прозору верхню частину.
Цей прозорий сливовий сік знову помістити на плиту і довести до дев’яноста п’яти градусів.
Гарячим сік розливаємо по пропареним банкам або пляшкам і герметично їх закупорюємо.
Пляшки для охолодження краще покласти на бік, банки – перевернути дном вгору.
Сливова м’якоть, яка залишилася після стікання соку, може використовуватися для приготування з неї густого сливового джему або повидла.
Зробити сік зі слив можна і використовуючи соковижималку. Але в цьому випадку ніякий особливий рецепт не потрібний, а досить просто прочитати інструкцію до вашої моделі соковижималки.