Кабачки: користь і шкода для здоров’я. Калорійність, властивості, вітаміни і опис рослини кабачок.

Кабачок – овоч, що відноситься до сімейства гарбузових рослин, підвиду гарбуза звичайного. Плід кабачка має довгасту форму, молоді кабачки мають яскраво – зелене забарвлення, у міру дозрівання воно може змінитися на блідо – жовту або білу.

Жителям американського континенту кабачок був відомий ще кілька тисячоліть тому, в європейські країни рослина була завезена тільки в 16 столітті. Зараз кабачок є одним з найпоширеніших овочів на планеті.

Склад і калорійність продукту

Кабачок містить всього 24 ккал на 100 гр. продукту. Плід майже на 95% складається з води, решту складають вуглеводи, білки, цукру і унікальні мінеральні солі (калій, кальцій, магній, фосфор, натрій, залізо та інші). Також кабачок звичайний містить велику кількість вітамінів (С, А, В, РР і ін.) І мікроелементів (молібден, цинк, фтор та інші).

Користь і шкода овоча

кабачки
Фото: Кабачки

Кабачок рекомендований до вживання для всіх груп населення, в тому числі: літніх людей, маленьких дітей, пацієнтів, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту і т.д.

  • кабачок має легку сечогінну і жовчогінну ефектом, дозволяючи виводити з організму зайву сіль; це властивість безцінне для всіх, хто страждає набряками, підвищеним рівнем артеріального тиску;
  • овоч корисний для нервової системи людини (завдяки наявності вітамінів групи В);
  • люди, які страждають надмірною вагою і / або цукровим діабетом, можуть готувати різноманітні страви з кабачка, з метою зниження калорійності раціону і нормалізації рівня цукру;
  • для всіх, хто страждає запорами, колітом і іншими захворюваннями кишечника, також показані кабачки. Цей овоч є основою раціону лікарень і пансіонатів, що займаються проблемами травлення.

Кабачок не приносить організму шкоди: він гіпоалергенний, низькокалорійний, не містить жиру і не накопичує шкідливих сполук.

Як вживати кабачок?

кабачки

З овоча готують салати, запіканки, оладки, смажені, печені, тушковані страви. Найбільша користь укладена в молодих плодах, при їх невеликому розмірі допускається використання для приготування страв, без попереднього очищення від шкірки і насіння.

Також з кабачка можна зробити ліки проти алергії. Для цього береться 10-12 квіток рослини, заливається пів літрами окропу, настоюється протягом 3 годин, ця доза ділиться на 5 прийомів, які потрібно вжити протягом дня (окремо від їжі).

Заготівля про запас

кабачки

Основний спосіб заготівлі – консервування. Овоч зберігає прекрасні смакові якості у вигляді різних салатів, рагу, ікри та інших страв.