Слива – корисні властивості і протипоказання: опис, вітаміни і калорійність сливи.

Слива – плодове дерево, що відноситься до сімейства рожевих, підродини сливових або мигдальних. Плодом дерева є слива, яка може бути дрібною, середньою або дуже великою, забарвлення стиглого плода буває синім, темно-фіолетовим або майже чорним (це залежить від сорту дерева).

Склад і калорійність

Слива

Свіжа слива містить 42 ккал на 100 грам продукту. У складі плода можна знайти: корисні цукор, пектин, органічні кислоти, а також вітаміни (А, С, Р, групи В та ін.) І мікроелементи (калій, магній, фосфор, залізо, кальцій, бор і багато інших). Кісточки стиглої сливи є цінним косметичним продуктом, завдяки унікальному «масляному» складу, сушена слива має широке розповсюдження в світовій кулінарії як корисний і доступний продукт під назвою чорнослив.

Корисні властивості сливи (а також чорносливу)

Слива

– слива сприятливо діє на перистальтику кишечника, тому всім людям, що страждають запорами, лікарі, в першу чергу, радять вживати чорнослив;

– регулярне вживання сливи робить позитивний вплив на якісний склад крові, секреторну функцію підшлункової залози;

– сливи допомагають виводити токсини і очищати кишечник;

– стиглий плід рослини має м’які сечогінні властивості, допомагаючи боротися з набряками і надлишками солі в організмі;

– низька калорійність свіжих плодів + велика кількість лікувальних властивостей роблять сливу цінним дієтичним продуктом харчування;

– вживання сливи показано при таких захворюваннях і станах, як гіпертонія, атеросклероз, холецистит, підвищена температура тіла, відсутність апетиту, а також при захворюваннях нирок, серцево-судинної та сечостатевої систем організму.

Плоди сливи володіють чудовою властивістю: якщо ви зібрали їх трохи недозрілими і кислуватими, розкладіть їх в прохолодному, провітрюваному місці, і вони «дійдуть» до стану повної зрілості всього за кілька днів.

Як вживати?

Слива

Для ліквідації запору сливи необхідно проварити протягом тривалого часу, воду, що утворилася в процесі варіння, тобто сливовий відвар, необхідно пити протягом дня. Свіжу сливу потрібно вживати по 2-4 рази на день, по кілька штук. А чорносливом рекомендують замінювати традиційні перекушування між основними прийомами їжі.

Протипоказання або кому не можна їсти сливу?

Слива

З обережністю сливу слід вживати людям, схильних до слабкості кишечника і діареї. Люди, які страждають на ожиріння, не повинні вживати більше 10 штук чорносливу в день, оскільки він є калорійним продуктом. Жінки в період лактації також повинні утриматися від вживання слив як в свіжому, так і в сушеному вигляді, щоб запобігти виникненню розладів травлення у дитини.

Слива