Світле свято Великодня - історія виникнення і святкування Пасхи в Україні

Великодній стіл в Україні – українські кулінарні звичаї та традиції святкування

Здавна заведено, що на Великдень вся родина збирається за святковим столом. За давньою традицією, всього на столі в цей світлий день має бути вдосталь, аби господарі до кожного гостя могли виявити гостинність і нагодувати будь-кого, завітавшого до оселі. Але ж і господиня має святкувати Світле Воскресіння Христове, а не поратись весь день на кухні! Майже тому святкові страви на Великдень заведено робити такі, щоб готові вони були заздалегідь. Таким чином, здавна до цього святкового застілля готували та подавали такі страви, які можна готувати напередодні. Але від цього вони не були менш вишуканими чи менш смачними. Повсякчас господині прагнули якомога більш урізноманітнити великоднє меню своєї родини та придумовували крім традиційних страв свої нові, оригінальні, смачні і, звичайно ж, красиві. Думаю, що саме з цієї причини в наш час святкових рецептів на Великдень вже зібрано безліч.

Готуватись до Світлого дня Пасхі господині, зазвичай, починали з Чистого четверга. Саме цього дня, за традицією, не тільки наводять лад в оселях, але й готують здобні паски, фарбують крашанки та розмальовують писанки.

Традиційне меню на Великдень в Україні

Великодній стіл в Україні - українські кулінарні звичаї та традиції святкування

Після їстівних заборон Великого посту, що передує Великодню, згідно звичаям, на святковому столі з’являється багато м’ясних страв. В зв’язку з тим, що м’ясні страви для пасхального столу мають бути зроблені заздалегідь,то не прийнято готувати м’ясо «з кров’ю». Всі м’ясні закуски мають пройти тривалу теплообробку, тобто, бути добре просмаженими, запеченими або відвареними.

Вважається гарним смаком та ознакою добробуту, якщо до традиційного великоднього столу є можливість подати запеченого молочного поросятка, домашню підкопчену шинку, ніжні телячі або свині відбивні, ароматну буженину або мало відварену та запечену з часником свинячу рульку. Крім того, часто готують запечену в духовці баранину, голубці з гречаною кашею та з грибами, гусака або качку з яблуками. Ну і, звичайно ж, не обійтись у Великоднем меню без традиційних смажених українських ковбасок!

В якості холодної закуски подають на Пасху смачний твердий холодець із свинячого та курячого м’яса але можна покласти на стіл і дієтично-благородне рибне заливне. Крім того – свіжі овочі та різні соління з них, копчені ковбаси, балики та сири.

Раніше, сім’ї з великими статками подавали до столу сорок різноманітних страв – за кількістю днів передвеликоднього посту.

Світле свято Великодня - історія виникнення і святкування Пасхи в Україні

У якості десерту традиційно на Великдень до столу подають солодку здобну та сирну паски, рулети з маком та горіхами з дріжджового тіста. Раніше, господині на свято пекли невеличких дріжджових пташок та звіряток у вигляді баранчика або зайчика, жайворонків чи півників. Таких святкових звіряток та пташок, крім дріжджового, ще можна випікати, також, з тіста для пряників. Наприкінці випічки їх покривають кольоровою цукровою глазур’ю. Така ритуальна випічка слугувала нагадуванням про велику пожертву Христа.

Українські кулінарні традиції та звичаї святкування Пасхі - пасхальний стіл в Україні

Ідучи в гості, в якості презент на Великдень, українці завжди дарували один одному розписані або пофарбовані яйця – писанки та крашанки. Красиво оформлені або просто яскраво покрашені пасхальні яйця можна покласти на стіл у невеликих, плетених з гілочок гніздах чи корзинках.

Українські кулінарні традиції та звичаї святкування Пасхі - пасхальний стіл в Україні Українські кулінарні традиції та звичаї святкування Пасхі - пасхальний стіл в Україні

Але давно, газдині виставляли на стіл писанки та крашанки на спеціально розписаному для цієї події глиняному блюді. Воно могло бути зроблено у вигляді півня або курочки-несучки. Поновлюється ця традиція і у наш час. Крім цього, яскраві крашанки дуже гарно виглядають на плоскому блюді, що вкрите соломою або зеленим салатним листям.

Як оформити Великодній стіл

Великодній стіл в Україні - українські кулінарні звичаї та традиції святкування

Зазвичай, всі господині велику увагу приділяють оформленню святкового столу. Стіл на Пасху має бути не просто заповнений стравами але й має бути гарно сервірований, у відповідності з причиною святкування. У Світле Воскресіння Христове його завжди застеляють білою накрохмаленою скатертиною. Поверх неї можна покласти декілька серветок чи рушників з вишитими великодніми узорами. Буде гарно, якщо на стіл покласти перші весняні квіти у невеликих вазочках. Центр столу може бути прикрашений великою вазою з ніжними зеленими гілочками дерев. На них можуть бути прикріплені пластикові чи зроблені в техніці пап’є-маше декоративні великодні яйця.

Великодній стіл в Україні - українські кулінарні звичаї та традиції святкування

В наш час кмітливі господині спеціально до Великодня заздалегідь вирощують або купують у спеціалізованих магазинах різноманітну яскраву зелень, вирощену в гарному ящичку чи горщику. Це вдала ідея для оригінальної прикраси столу і створення цікавої пасхальної композиції. Ніжна зелень у компанії невеличких деревцят, будиночків, лавочок, камінчиків та іграшок перетворює невеличкий куточок столу в красивий міні-сад.

Як прикрасити страви на Великдень

Оформляючи страви на Пасху слід пам’ятати, що їх також можна декорувати у відповідності зі святом: маленькими овочевими звірятками чи квітками. Таки милі святкові прикраси можна зробити і з вершкового масла, фруктів чи зелені.

Українські кулінарні традиції та звичаї святкування Пасхі - пасхальний стіл в Україні

Українські кулінарні традиції та звичаї святкування Пасхі - пасхальний стіл в Україні

Знаючи українські кулінарні звичаї та традиції святкування Пасхи, саме час використати набуті знання та скласти традиційне меню на Великдень, обрати свій варіант оформлення святкового столу та приготувати смачні великодні страви, які подавали до святкового столу в Україні наші предки.

Красиві листівки з Великоднем