Еластичний японський бісквіт – це корж, з яким зручно працювати, настільки гарно він гнеться в різні боки, прямо як тканина. Його можна застосовувати для виготовлення рулетів, багатошарових тортів або в якості декору для них. Готувати такий бісквітний корж не складно, а працювати з ним – одне задоволення. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам самостійно спекти японський заварний бісквіт дома.
Для заварного бісквіта нам потрібно:
- 1 яйце (Д-0);
- 120 грам жовтків;
- 165 грам білків;
- 80 грам просіяного пшеничного борошна в/г;
- 80 грам цукрової пудри + 6 грам ванілі;
- 130 грам молока;
- 70 грам вершкового масла 72%;
- 2 грами дрібної солі;
- харчовий барвник будь-якого кольору.
Як зробити японський бісквіт в домашніх умовах
Починаючи приготування беремо ковшик і підігріваємо у ньому молоко разом з маслом. Чекаємо поки масло повністю розтане.
Не знімаючи ковшик з вогню, всипаємо всю муку в гарячу масу і заварюємо її, активно перемішуючи дерев’яною ложкою до отримання щільного тіста і тонкого нальоту на дні ковша.
Перекладаємо гаряче тісто в діжу міксера, додаємо барвник будь-якого кольору (можна і без нього) і перемішуємо лопаткою, поки тісто не охолоне.
Продовжуємо заміс теста і додаємо до нього одне яйце, перемішуємо, потім вводимо жовтки.
В окремій ємності збиваємо білки з додаванням солі. Коли вони, досягнуть пишного стану, вводимо цукрову пудру та ваніль. Продовжуємо збивати до отримання пишних білків та стійких піків. Після цього, білки можна з’єднувати з тістом або лопаткою, або міксером на малій швидкості.
Викладаємо бісквітне тісто на силіконове деко для випікання.
Точно так же я приготувала тісто з червоним барвником, але випікати його буду на пергаменті.
Ставимо деко в розігріту до 160°С духовку на 15-17 хвилин. Потім, виймаємо бісквіт і перетягуємо його за край пергаменту на решітку, щоб остудити.
Готовий японський заварний бісквіт за структурою нагадує тканину. Він гнучкий та еластичний, легко гнеться в різні боки і не ламається. Його можна згинати як завгодно і він все одно тримає свою форму.
Як зберігати японський бісквіт
Повністю холодний корж накриваємо харчовою плівкою і перевертаємо, тримаючись за краї пергаменту.
Видаляємо пергамент і продовжуємо загортати бісквіт в плівку.
Тепер його можна скрутити, для більшої зручності зберігання в холодильнику. Я взяла картонний валик, який був основою одноразового рушника, поклала його на заварний бісквіт і скрутила на ньому свій корж. Тепер можна покласти його на зберігання в холодильник.
А коли потрібно працювати з бісквітом, то просто беремо його і розгортаємо.
Справжній японський бісквіт і після зберігання виглядає так, як ніби його тільки що приготували.