На думку дієтологів саме в свинячих ребрах найбільш вдале співвідношення м’яса, жиру та м’язової тканини. З цієї причини реберця в смаженому, печеному і тушкованому вигляді виходять не надто жирні і соковиті. Одна з моїх улюблених варіацій їх приготування – це запікання в фользі в духовці. У сьогоднішньому рецепті я буду запікати свинячі реберця в медовому соусі. До вишуканого соусу для цієї страви крім меду входить соєвий соус, часник і свіжозварена міцна ароматна кава. Таке поєднання інгредієнтів додає м’ясу не тільки приємний смак і додаткову соковитість, а й неповторний аромат. Докладний та простий рецепт приготування проілюстрований покроково зробленими фото, що допоможе вам легко впоратися з тонкощами приготування смачного м’ясного блюда з свинини.
Складові запеченої страви:
- ребра свинячі – 1,5 кг;
- часник – 1 головка (невелика);
- сіль -1 ч.л .;
- чорний мелений перець – 1 ч.л.;
- паста томатна – 30 гр;
- кава мелена – 3 ч.л.;
- рисовий оцет – 30 мл;
- соняшникова олія – 30 мл;
- вода – 100 мл;
- мед бджолиний – 50 гр;
- соєвий соус – 50 гр.
Для приготування страви, реберця краще вибрати не розрізані на сегменти, а ті, які продаються цільним пластом. Більший шматок менше втрачає соковитість при запіканні і готовий продукт буде мати кращій смак.
Рисовий оцет цілком можна замінити на натуральний яблучний або винний. Звичайний столовий 9% оцет для цієї страви не підійде, тому що з ним соус вийде занадто кислим.
Як приготувати свинячі реберця в медовому соусі в духовці
Починаючи приготування нам потрібно часник почистити і розрізати по довжині, щоб вийшли тоненькі шматочки.
Шпигуємо свинячі реберця часником. Для цього, в м’якій частини свинячого ребра гострим ножем робимо проколи з двох сторін. Скільки у вас вийшло нарізаних часникових часточок, стільки і проколів робимо в м’ясі.
Потім, нашпигований шматок свинини солимо, перчимо і залишаємо на півгодини, щоб м’ясо гарненько пробралося спеціями.
Підготовлені до запікання ребра з часником щільно обгортаємо у фольгу, кладемо на деко з високими бортиками і в розігрітій духовці на середньому вогні запікаємо півтори години.
У першу годину запікання на деко, в якому буде готуватися м’ясо, краще налити дві склянки води. Це допоможе реберцям більш рівномірно пропікатися.
Поки свинячі ребра запікаються, нам потрібно приготувати наш оригінальний кавово-медовий соус. Для цього, з меленої кави і води приготуємо еспресо в турці або кавоварці. Готову каву потрібно процідити через сито.
До звареної кави додаємо томатну пасту, олію, мед, соус соєвий і рисовий оцет.
Всі інгредієнти перемішуємо, соус доводимо до кипіння і на невеликому вогні при безперервному помішуванні ложкою варимо його до загустіння. За часом це, приблизно, десять хвилин.
Ребра виймаємо з духовки, розгортаємо фольгу, і кавово-медовий соус за допомогою кулінарного пензлика наносимо на м’ясо товстим шаром з двох сторін.
Знову ставимо свинячі реберця в медовому соусі в духовку і допікаємо їх на великому вогні протягом півгодини. При запіканні, кавовий соус швидко вбирається до м’яса і, щоб ребра не підсихали, потрібно м’ясо через кожних десять хвилин перевертати і змащувати залишеним соусом.
Ось так виглядають запечені ребра в розрізі. Видно, що м’ясо вийшло соковите і ніжне.
Як я і обіцяла, cвинячи реберця в медовому соусі вийшли апетитні, ароматні і неймовірно смачні. Нарізаємо їх на порційні шматочки і подаємо їдокам просто з овочами, з простим овочевим або з квасолевим салатом. Крім того, і будь-який гарнір буде доречним до цієї м’ясної страви. Якщо у вас залишилося трохи кавово-медового соусу, то можна додатково полити їм зверху готові запечені ребра або подати на стіл у соуснику.
Спробуйте самостійно запекти в духовці смачні і соковиті свинячі реберця в медовому соусі дома і переконайтеся самі, що буде дуже смачно.