Сьогодні пропоную разом зі мною спекти досить простий в своєму виконанні пиріг, який сам в процесі випічки ділиться на три шари. У моїй кулінарній книзі цей незвичайний десерт називається просто – Розумний пиріг. Але в інтернеті він зустрічається і під іншими назвами: чарівний, розумний, магічний, пиріг який сам розшаровується і навіть “Торт одне тісто – три шари”. Але, як би він не називався, в результаті у десерта виходить смачна і цікава текстура. За таку смачну, ніжну трьохслойну текстуру і простоту приготування йому і присвоюють всі вище перераховані епітети. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам самостійно спекти простий і смачний заливний пиріг, який сам ділиться на три шари.
Для чарівного пирога нам потрібно мати:
- ½ літра теплого молока (35-38°С);
- 125 грам розтопленого та охолодженого вершкового масла 72,5%;
- 110 грам пшеничного борошна (екстра, або в/г);
- 150 грам цукру або цукрової пудри;
- 5 штук курячих яєць (калібр Д-1);
- 3 грами ванілі;
- дрібна сіль – на кінчику ножа;
- 1,5 ч. ложки цедри лимона;
- 1 ч. ложка лимонного соку.
Як приготувати розумний пиріг в духовці
Перед тим як почати збивати і змішувати продукти, готуємо форму для випікання. Змащуємо її тонким шаром вершкового масла та припудрюємо борошном.
Тепер відділяємо білки, додаємо до них сіль, лимонний сік і збиваємо до стійкого стану. При перевірці виконаної роботи, перевертаємо діжу з білками догори ногами, і … вони залишаються нерухомими. Значить, збиті правильно!
Тепер, починаємо збивати жовтки разом з ваніллю та цукром. Поступово вливаємо розтоплене та охолджене до потрібної температури масло і продовжуємо збивати, домагаючись повного розчинення цукру.
Далі, вводимо просіяне борошно і вмішуємо його в загальну масу, а потім всипаємо цедру. Тільки після цього ми частинами вливаємо молоко і змішуємо його з яєчною основою тіста. В результаті, у нас повинно вийти досить рідке по текстурі тісто. Якщо вам здасться що воно у вас занадто рідке – не лякайтеся, так і повинно бути.
Теперь, вмішуємо у тісто білки, використовуючи для цього лопатку або вінчик.
Готове рідке тісто переливаємо в форму.
Ставимо форму в холодну духовку і включаємо нагрів на 160°С. Час випікання, приблизно, 50 хвилин. Він залежить від якості духовки. Одного разу у мене пішло 1 година і 10 хвилин на випікання в інший духовці. Готовність можна контролювати на суху паличку – проколов пиріг, вона залишиться сухою. Як видно на фото, тільки що приготовлений пиріг злегка виріс в формі.
Виймаємо форму з духовки і залишаємо на пару годин в прохолодному місці, даючи повністю охолонути. За цей час він трохи осяде, а всі три шари добре застигнуть і проявляться.
Після цього, дуже смачний чарівний пиріг нарешті можна нарізати. На розрізі добре видно три шари. Зверху бісквіт, середній шар – суфле, а самий нижній шар – заварний крем.
Перед подачею я припудрила пиріг ванільною цукровою пудрою і полила журавлинним джемом.
Нарізати на шматочки наш Розумний пиріг потрібно гострим ножем, при кожному розрізі змочуючи лезо водичкою. При такому нарізанні кремові прошарки магічного тістечка НЕ будуть прилипати до ножа і краї десерта вийдуть красивими та гладкими.
А теперь відео-рецепт розумного пирога від передачи Все буде добре та Тетяни Литвинової.
Нехай ваші десерти завжди будуть вдалими, смачними та швидкими! 🙂