Злаковий день, дієта 6 пелюсток – як пророщувати проростки

Багатьом відома дієта 6 пелюсток, четвертий день якої має назву злаковий, тобто дозволяється їсти каші з найрізноманітніших круп, але їх об’єм повинен становити не більше, ніж 200 грамів. Варити їх необхідно лише на воді з додаванням невеликої кількості солі та приправ, без молока та масла.У злаковий день можна дозволити собі зернові хлібці, насіння, висівки та проростки, а пити тільки чай і несолодкий квас.

Щоб зварити кашу на воді, особливо мудрувати не потрібно, але для отримання проростків треба ознайомитись з декількома секретами. Якщо почитати дієтологічний довідник, то там зазначено, що

проростки корисні, через свою властивість під час проростання якісно перетворюватись. У них відбувається синтез вітамінів, антиоксидантів та інших біологічно активних речовин. Білки й вуглеводи стають легко засвоюваними. Кількість і активність ферментів збільшується у багато разів.

Простіше, це можна зрозуміти так, що під час проростання, насіння оживає і людина вживаючи їх бере від них цілющу корисну для здоров’я силу.

На магазинних полицях та відділах, де продається здорове харчування, можна побачити широкий асортимент насіння, яке спеціально призначене для пророщування. Зерна вирощені згідно з органічною технологією, здатні зберігатися без хімічного протруєння та акуратно, щоб не пошкодити зародок, звільнені від жорсткої оболонки.

проростки

Пророслі насінини прийнято, зазвичай, споживати в сирому вигляді. Лише горох рекомендовано попередньо бланшувати. Розібратися з усіма правилами пророщування насіння зовсім нескладно, тому що на кожному упакуванні є відповідна інструкція, а, іноді, всередину, навіть вкладені палети, серветки тощо. Але досвідчені користувачі попереджають, що ці методи не завжди зручні.

Піддони з насінинами можуть перевернутися та висипатися, серветки пересохнути, а ледь пророслі паростки разом з ними. Якщо налити трохи більше води, то зернята задихнуться або покриються пліснявою. Найголовніше в цій справі добитися забезпечення потрібного постійного рівня вологості, щоб він захищав від висипання, висихання та пилу. Тому варто скористатися перевіреним способом пророщування проростків.

Для того щоб добре підготуватися до злакового дня дієти 6 пелюстків та забезпечити себе проростками в злаковий день, для початку необхідні: маленькі скляні банки, пластикові кришки з дірочками (такі використовують під час консервування різних плодів) та невеличкий клаптик тканини в сіточку (тюль, марля). Найкраще, коли є під руками фатин.

проростки

Через те, що різні рослини мають не однакову швидкість проростання (найшвидше проростає насіння пшениці та сочевиці, дуже повільно – вівса та озимого жита), потрібно підготувати декілька комплектів баночок і кришечок. Для того щоб проростки принесли якомога більше користі, їх рекомендовано вживати щодня, а через те, що вміст вітамінів і мікроелементів в різних рослинах трохи різниться, то пророслі крупи добре чергувати.

На дно баночки потрібно всипати, десь, столову ложку (якраз порція на один день) сухих зерен, прикрити шийку тканиною та закрити кришкою.

проростки

Через отвори в кришці слід налити звичайну холодну воду, збовтати банку, вилити воду (кришка зручна тим, що її можна не відкривати). Так необхідно повторити кілька разів, щоб добре промити насінини. Потім, знову треба налити воду й залишити насіння, щоб набухало на кілька годин. Бажано 2-3 рази міняти воду, а для деяких круп, наприклад, для гречки, це робити обов’язково, тому що вона при намоканні виділяє щось подібне на слиз, який утворює плівку навкруг насінин й заважає їм проростати.

проростки

Через 3-4 години насіння варто сполоснути востаннє, а після, банку перевернути таким чином, щоб всі зернини опинилися на кришці. У такому вигляді насіння треба відправити в тепле темне місце проростати. Усередині баночки весь час зберігатиметься вологість, але зайва вода зможе легко “вийти”. Через отвори легко проникає повітря, тому насіння не може «задихнутися».

проростки

Насіння проростає протягом кількох годин, а то й днів. Дуже важливо, під час проростання, періодично заливати в баночку свіжу воду та споліскувати насінини.

Оживлене насіння збільшується в розмірі, випускає корінці та паростки майбутніх стеблинок.

проростки

На фото зображене пророщене озиме жито, яке готове до вживання.

проростки

А це апетитний голозернистий овес, який, неодмінно повинен бути в злаковий день дієти.

проростки

На фото нижче зображений салат з ківі (його не видно), груші й пророщеної гречки. Його потрібно заправити живим йогуртом домашнього приготування та додати до нього десертну ложку меду з пергою. Такий смачний і легкий сніданок – це добра половина денної норми вітамінів, мінералів, ферментів і інших біоактивних речовин, які необхідні для здоров’я людини.

проростки

Коли закінчується злаковий день, організм налаштовується на вживання нових смачних і корисних ласощів п’ятого, сирного дня дієти 6 пелюсток.