Хліб із сиром – це оптимальний але традиційний варіант швидкого перекусу. А ось здобні дріжджові трубочки з сиром – це смачна та презентабельна випічка, гідна святкового столу. За складом продуктів бутерброд та оригінальні сирні палички із дріжджового тіста ідентичні, а от за смаком – небо та земля!
Готується ця апетитна дріжджова випічка з сиром дуже просто. І навіть, якщо у вас не планується святковий банкет, а просто в холодильнику виявився зайвий шматочок твердого сиру – це відмінний привід побалувати рідних смачненькими булочками. Приготувати їх допоможе мій покроково оформлений рецепт з детальними фото процесса приготування.
Інгредієнти: Борошно, Кардамон, Молоко, Олія рослинна, Сир, Сіль, Цукор
Необхідні продукти:
- молоко – 200 мл;
- рослинна олія – 2 ст.л.;
- цукор – 2 ч.л.;
- дріжджі сухі – 1 ч.л.;
- борошно – 300 гр;
- сіль – щіпка.
Щоб додати виразності смаку випічці, можна в тісто покласти трошки мускатного горіху чи кардамону (буквально 0,5 ч.л.). Для начинки знадобиться шматок твердого сиру, а для обмазування булочок – 1 сире яйце. Замість молока для замішування тіста можна використати інші молочні продукти – кефір, сметану чи несолодкий йогурт.
Зміст
Як зробити трубочки з сиром із дріжджового тіста
Якщо ви замішуєте тісто вручну, то для початку в зручній ємності поєднуєте рідкі компоненти та цукор, а потім додаєте сипучі – просіяне борошно, дріжджі та сіль. Далі, вимішуєте колобок тіста, загортаєте його в плівку та залишаєте в теплі підходити. Якщо у вас є хлібопічка процес значно спрощується. Ви просто закладаєте всі продукти до чаши та вмикаєте режим «Дріжджове тісто». Чудо-пристрій самостійно замісить тісто та повідомить про його готовність.
Правильно приготоване тісто повинно збільшитися в об’ємі вдвічі, а то і втричі, стати пухким та водночас еластичним і, при цьому, зовсім не липким.
Поки підходить тісто, підготуємо начинку. Сир натираємо на тертці з великими отворами. Можна також використати сирні слайси. Їх можна прямо з упаковки розкладати на розкачане тісто.
Коли тісто достатньо підійшло, повторно його вимішуємо та відбиваємо об стіл. Після цього, ділимо на 4 частини.
Одну частину беремо в роботу, а інші ховаємо під плівку, щоб не завітрилися.
Робочу четвертину тіста ділимо ще на 3 шматочки та кожен розкачуємо пластом завтовшки не більше ніж 3-5 мм. Намагаємося сформувати овальний чи близький до прямокутника корж.
З одного краю на кожен корж викладаємо підготовлену начинку, з іншого робимо ножем паралельні прорізи (як на фото).
Торцевий край тіста підгортаємо з обох боків, щоб при запіканні не витік розплавлений сир.
Далі, згортаємо заготовки рулетом, починаючи від краю з начинкою.
В результаті отримуємо закриті з усіх сторін трубочки. Повторюємо маніпуляції з рештою шматочків тіста.
Деко посипаємо борошном, а краще, застилаємо пергаментом чи силіконовим килимком, та викладаємо підготовлені трубочки. Накриваємо чистою серветкою та відставляємо в тепле місце хвилин на 30, розстоятися.
Зробити випічку більш ароматною допоможуть спеції та прянощі, наприклад, коріандр. Для цього насіння коріандру потрібно подрібнити.
Трубочки змащуємо яйцем та посипаємо зверху коріандром (чи насінням кунжуту, зіри, кмину).
Відправляємо трубочки в розігріту до 200-220 градусів духовку та випікаємо протягом 20-25 хвилин.
Готова сирна випічка виходить хрусткою зовні та неймовірно ніжною всередині. Відмінно смакують трубочки з розплавленим сиром в гарячому вигляді.
Але і в холодному вигляді сирні палички із дріжджового тіста не гірші. Вживати випічку можна як самостійну страву або подати замість хліба до основної страви. Замість сирної начинки можна використати інші продукти – паштет, ковбасу чи гриби.
Сирні палички із дріжджового тіста – відео-рецепти
Про інші варіанти приготування запропонованої цього разу дріжджової випічки дізнайтесь з обраних на ютубі відео.