Здобна паска з мигдалем, родзинками і лимонною цедрою

Здобна паска з мигдалем, родзинками і лимонною цедрою

Багато господинь мають свій перевірений рецепт паски і печуть по ньому смачну великодню випічку вже багато років. Я в цьому плані не виняток. Сьогодні я пропоную всім бажаючим свій рецепт мигдальної паски. Здобна паска з мигдалем, родзинками і цедрою лимона дуже смачна ніжна і ароматна. Я покриваю свою пасхальну випічку білковою помадкою на желатині, яка не обсипається і не прилипає до рук. Сподіваюсь, що мій покроково оформлений рецепт з фото стане в нагоді як господиням початківцям, так і тим, кому потрібна на Великдень незвичайна і оригінальна паска з новим смаком.

Для великодньої випічки нам знадобиться:

  • 1 порція помадки чи то глазурі для паски;
  • 3 штуки курячих яєць;
  • 45 грам (або ½ пачки) живих дріжджів;
  • ¾ ч.ложки дрібної солі;
  • 250 грам солодковершкового масла 72,5%;
  • 400 грам цукрового піску;
  • 1,2 літра 4% -6% молока;
  • 15 грам ваніліну;
  • 1,5-1,8 кг пшеничного борошна в/ґатунку;
  • 100 грам обсмаженого мигдалю;
  • 220 грам родзинок без кісточок;
  • 2 столові ложки свіжої цедри лимона;
  • 1 ст.ложка свіжого лимонного соку.

Як спекти паску з мигдалем та родзинками на Великдень

Щоб завести тісто для паски, спершу потрібно зробити опару. У каструлю поміщаємо розкришені дріжджі, всипаємо 2-3 столові ложки цукру і заливаємо підігрітим до 38°С молоком. Це найоптимальніша температура для роботи дріжджів. Розмішуємо до однорідності, прикриваємо каструлю рушником або кришкою і залишаємо хвилин на двадцять. Якщо дріжджі добрі, повинна утворитися шапка на всій поверхні опари. Після цього можна продовжувати роботу. Якщо дріжджі не спрацювали, варто їх замінити і почати все спочатку.

Здобний мигдальний паску з родзинками і лимонною цедрою

Далі, відокремлюємо жовтки і білки в різні ємності. Жовтки з’єднуємо з 4 ст.ложками цукру і збиваємо до появи білого кольору. Цукор в процесі збивання повинен повністю розчинитися. Викладаємо жовткову масу до опари, всипаємо цукор, що залишився, та ванілін. Все гарненько вимішуємо. Потім черга за м’яким вершковим маслом. Знову перемішуємо все дуже ретельно.

Окремо збиваємо білки з додаванням солі і лимонного соку. Потрібна  нам стадія збивання – до середніх піків. Вводимо і їх в тісто.

Вводимо білки в тісто

Тепер, замішуємо тісто з просіяним борошном. Кількість заявленого борошна може змінюватися. Головне, щоб тісто легко відставало від рук. Посуд, в якому будемо розстоювати його, змащуємо маслом і викладає до нього готове тісто для пасок. Закриваємо посуд серветкою і відправляємо в тепло для вистоювання.

Здобний мигдальний паску з родзинками і лимонною цедрою

Поки тісто розстоюється, запарюємо родзинки і просушуємо їх.

Мигдаль обсмажуємо і рубаємо ножем.

Знімаємо цедру з лимона сирною теркою.

Коли тісто виросло, додаємо до нього підготовлені родзинки, горіхи, цедру і вимішуємо.

Додаємо родзинки, мигдаль і цедру

Включаємо духовку на розігрів 180°С.

Розкладаємо тісто по формах для пасок, заповнюючи їх на 2/3 об’єму. Накриваємо рушничком і залишаємо на хвилин 25-30.

Здобний мигдальний паску з родзинками і лимонною цедрою

Коли паски у формочках виростуть – їх можна випікати.

Паска з мигдалем і родзинками на молоці

Я пекла свою паски з мигдалем та ізюмом близько 35 хвилин. Але час випічки потрібно контролювати. Я перевіряю готовність дріжджової випічки на суху паличку. Після того як виймаємо паски з духовки, даємо їм повністю охолонути.

Здобний мигдальний паску з родзинками і лимонною цедрою

Опускаємо остиглі паски верхівкою вниз до готової помадки чи глазурі та посипаємо кольоровими прикрасами.

Паска з мигдалем і родзинками на молоці

Ось такі чудові мигдальні паски з родзинками і лимонною цедрою у мене вийшли.

Здобний мигдальний паску з родзинками і лимонною цедрою

А ось так моя смачна паска з мигдалем і родзинками виглядає в розрізі.

Паска з мигдалем і родзинками на молоці

Дуже ароматною, смачною і ніжною запропонована мигдальна паска виходить. Обов’язково використайте мій покроковий рецепт паски і порадуйте рідних і гостей незвичайною випічкою на Великдень.

Завершити свій покроковий рецепт з фото хочу цим відео-рецептом паски з мигдалем та родзинками від каналу 1+1. Він сподобається ти господиням, хто не любить чи на має часу на дріжджову випічку, але дуже хоче спекти на Пасху смачну мигдальну паску. Мені такий варіант великодньої випічки дуже сподобався. Сподіваюсь, що вам він прийдеться до смаку. 🙂

Зі світлим Христовим Воскресінням!

Прості та смачні рецепти на Великдень знайдете за посиланнями: