За давніми християнськими віруваннями саме паска є найважливішою стравою на святковому великодньому застіллі. З давніх-давен, майже в кожній хаті пекли різноманітну випічку на Великдень, але саме по паскам можна було судити наскільки вміла і старанна господиня. В цьому році я спекла для своїх домочадців апетитну, повітряну і ароматну дріжджову паску використавши новий рецепт. На Великдень у нас з’явилася здобна паска з білим шоколадом в тісті. Покриває пасочки шоколадна глазур. Ця глазур для паски зроблена з вершків та, з того ж таки, білого шоколаду.
Інгредієнти: Білий шоколад, Борошно, Ванілін, Вершки, Вершкове масло, Дріжджі, Молоко, Сіль, Цукор, Яйце
Кожна господиня знає, що до приготування будь-якої пасхальної страви потрібно приступати обов’язково в хорошому настрої. Тому, милі кулінарки, налаштовуйтесь на позитив. 🙂 А мій покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам все зробити правильно. Завдяки чому, ваша паска з шматочками шоколаду всередині та шоколадною глазур’ю гарантовано вийде дуже смачною та гарною.
Щоб замісити здобне тісто для паски потрібно підготувати:
- масло вершкове – 400 гр;
- молоко (жирність 3,2%) – 360 гр;
- сіль кухонна – 0,5 ч.л.;
- борошно – 2,5 кг;
- дріжджі свіжі (пресовані) – 50 гр;
- пісок цукровий – 300 гр;
- ванілін – 1 пачка;
- курячі яйця – 12 шт.;
- шоколад білий – 300 гр.
Для шоколадної глазурі знадобиться:
- шоколад білий – 100 гр;
- вершки жирні (33%) – 60 гр.
Зміст
Як приготувати паску з шоколадом всередині
Як замісити тісто
Щоб замісити тісто для паски, нам насамперед, звичайно ж, потрібно буде завести опару. Робиться це дуже просто, так як дріжджі “люблять” тепло, спочатку молоко підігріваємо до кімнатної температури, але не перегрівати. Саме в теплому молоці ми розчиняємо дріжджі і розмішуємо 40 грам цукру і 40 грам борошна. Опару на півгодини приберемо в тепле місце і спокійно займаємося підготовкою інших інгредієнтів для тіста.
Спочатку нам потрібно охолоджене вершкове масло настругати ножем.
Цукор, сіль, ванілін і курячі яйця кладемо в чашу блендера і на малих обертах збиваємо, але не до утворення піни. Наше завдання, щоб кристалічні компоненти розчинилися в суміші до останньої крупинки.
На наступному етапі – рубане вершкове масло в глибокій посуді змішуємо з яєчно-цукрової масою. Я це роблю в блендері.
Ось так має виглядати наша опара на даний час. По наявності активних бульбашок на поверхні молока можна визначити, що дріжджі свіжі і тісто для пасок у нас обов’язково вийде вдале.
Далі, опару змішуємо з яєчно-масляною сумішшю.
Для зручності, борошно я просіяла завчасно. Намагайтеся додавати борошно в тісто в кілька етапів, порціями, приблизно, по 300-500 грам.
Після кожного додавання перемішуємо ретельно, що б не було грудочок.
Скоро тісто стане по густоті таке, що його незручно буде вимішувати ложкою.
Тому, для подальшого замішування, на кухонному столі робимо “подушку” з борошна на яку і викладаємо наше здобне тісто.
Інтенсивно обминаємо його руками, приблизно, протягом десяти хвилин. За цей час, як правило, вдається замісити пружне і однорідне тісто для пишних і красивих пасок.
Смачне здобне тісто для пасок перекладаємо до миски, прикриваємо серветкою і прибираємо в тепле місто на сорок хвилин для розстоювання.
За цей час нам потрібно білий шоколад нарізати шматочками довільної форми за розміром не більш ніж 0,7 на 0,7 мм. Нарізаний шоколад ділимо на 8 частин.
Подивіться, як чудово підійшло тісто для пасок.
Тепер, нам потрібно його ще раз добре вимісити на столі, але вже без додавання борошна.
Як зробити паску з шоколадом всередині
З даної кількості тіста у мене виходить 8 середніх за розміром пасок. Тому, я ділю тісто на вісім рівних частин. Потім, кожну частину кладемо на стіл і руками формуємо з нього корж. На корж викладаємо 1/8 частина шоколаду.
Краї тіста защипуємо всередину.
Формуємо такий собі “колобок” і кладемо його в форму для пасок.
Майбутні пасочки в формочках ставимо в тепле місце на 30 хвилин, щоб піднялося тісто.
У порівнянні з попереднім фото можна побачити, що тісто збільшилося в два рази.
Як пекти паски з шоколадом
Випікати паски ми будемо в заздалегідь прогрітій духовій шафі на повільному вогні протягом п’ятдесяти хвилин.
Подивіться, які рум’яні красені-паски з білим шоколадом я тільки що витягла з духовки. Смачну пасхальну випічку краще залишити в формочках до того часу, поки вона повністю охолоне.
А тим часом, ми можемо приготувати глазур для паски з білого шоколаду і вершків.
Як зробити глазур з білого шоколаду і вершків для паски
Шоколад розламуємо на шматочки і кладемо в сотейник разом з вершками.
Ставимо на водяну баню і, помішуючи ложкою, на маленькому вогні топимо шоколад у вершках. Не потрібно давати суміші кипіти.
Приготовлена з білого шоколаду і домашніх вершків глазур вийшла густа і однорідна.
Як прикрашати паски
Не потрібно чекати поки суміш охолоне, беремо кулінарний пензлик і щедро намащуємо її на паски.
Поки нанесена глазур не застигла, потрібно прикрасити смачну і незвичайну пасхальну випічку. Ви можете прикрасити свої паски на свій розсуд. Як видно на фото, я свої просто прикрасила купленою заздалегідь кольоровою посипкою.
Ось так виглядає розріз моєї здобної паски з шматочками білого шоколаду всередині.
Більш дрібні шматочки білого шоколаду розтанули в процесі випікання і наповнили випічку неймовірно ніжним шоколадно-вершковим смаком і ароматом.
Але, кілька великих кубиків білого шоколаду не змінили своєї структури при випічці, і це надає нашим пасочкам особливої родзинки.
Сподіваюся, що вам сподобається моя здобна паска з білим шоколадом в тісті і ви часто будете використовувати цей рецепт. ?
В разі, якщо ви хочете спекти паску з шматочками темного шоколаду всередині, то можете використати запропонований нижче відео-рецепт великодньої паски від автора ютуб-каналу Picantecooking Viktoriya Popin.
Досвідченим та молодими господарочкам бажаю завжди вдалої та смачної домашньої випічки, а їдокам – смачного!
Інші перевірені смачні рецепти на Великдень знайдете за посиланнями: