Запечені фаршировані печериці – чудова страва для святкового столу. Демократична по продуктам і витратам, нескладна в приготуванні. Її можна їсти гарячою і холодною, використовувати в якості закуски, гарніру або самостійної страви – в залежності від виду начинки.
Інгредієнти: Баклажани, Вершкове масло, Печериці, Сир, Сметана
Як приготувати фаршировані печериці в духовці
Сьогодні, в якості наповнювача візьмемо баклажани, які чудово гармонують з будь-якими грибами. Якщо немає під рукою свіжих баклажанів, можна скористатися сушеними.
Насамперед треба залити сушені баклажани теплою кип’яченою водою і дати їм час (не менше півгодини) для розмокання.
Ще нам знадобляться свіжі шампіньйони і ріпчаста цибуля. Для початку, печериці потрібно акуратно помити, дуже добре це робити м’якою зубною щіткою. Пам’ятаємо, що гриби активно, як губка, вбирають воду, а це погіршує смак і аромат готової страви. Гриби краще брати середнього розміру, молоді (тобто зі світлими і ніжними пластинками). Але якщо гриби виявилися «дорослими» – не біда!
Спочатку викручуємо або виламуємо ніжку, а потім за допомогою ложки вичищаємо і пластинки – вони підуть в фарш. Цибулю і ніжки грибів шаткуємо дрібним кубиком. Шапочки зсередини злегка підсолюємо і поки що відставляємо в сторону.
У сковороді з товстим дном або сотейнику розтоплюємо невеликий шматок вершкового масла.
У розтоплене масло висипаємо цибулю, починаємо її обсмажувати при постійному помішуванні. Головне – не допустити, щоб масло підгоріло – це зіпсує смак страви безповоротно!
До цибулі, що стала прозорою, викладаємо нашатковані ніжки і пластинки. Якщо гриби будуть прилипати до дна, можна додати ще трохи вершкового масла.
Замочені баклажани відкидаємо на сито, злегка віджимаємо і теж відправляємо на сковорідку. Воду, в якій мокли баклажани, зберігаємо.
Через кілька хвилин, коли баклажани почнуть смажитися, вливаємо воду з під баклажанів, і тушкуємо при постійному помішуванні, поки зайва рідина не випарується. У фіналі, додаємо трохи (пару столових ложок) сметани.
Перемішуємо, доводимо суміш до кипіння, солимо, перчимо – і начинка готова.
На піддон складаємо шапочки грибів, начинені фаршем з баклажанів та ніжок грибів. Надлишок фаршу викладаємо під шапочки підкладкою.
Посипаємо фаршировані печериці тертим сиром і ставимо запікатися в духовку або аерогриль хвилин на 15-20. Якщо сир почне дуже швидко рум’янитися, можна прикрити гриби фольгою і в такому вигляді довести до готовності.
Фаршировані печериці гарніруємо свіжою зеленню і холодним вершковим маслом. Це ідеальна тепла закуска під міцні напої до святкового столу. Гарні такі гриби і як гарнір до м’яса, особливо до смаженої або печеної свинини.
Замість баклажанів в фарш можна покласти шинку, варену курячу грудку або копчену рибу, м’який сир з горіхами і зеленню, замінити сметану майонезом і т. п. – за бажанням, можливості і в міру фантазії. Якою б не була начинка, в будь-якому випадку це буде смачна, ситна і оригінальна страва до святкового або буденного столу.
Запечені фаршировані печериці – відео-рецепти
Простий відео-рецепт смачних фаршированих грибів в духовці від каналу Ютуб “Семейные рецепты”
Долма з грибів з перцем і сиром – турецький рецепт фаршированих грибів – канал “ДЕЛО ВКУСА Турецкая Кухня”