Запечені фаршировані печериці в духовці

Запечені фаршировані печериці – чудова страва для святкового столу. Демократична по продуктам і витратам, нескладна в приготуванні. Її можна їсти гарячою і холодною, використовувати в якості закуски, гарніру або самостійної страви – в залежності від виду начинки.

Зміст

Як приготувати фаршировані печериці в духовці

Сьогодні, в якості наповнювача візьмемо баклажани, які чудово гармонують з будь-якими грибами. Якщо немає під рукою свіжих баклажанів, можна скористатися сушеними.

Насамперед треба залити сушені баклажани теплою кип’яченою водою і дати їм час (не менше півгодини) для розмокання.

Запечені фаршировані печериці

Ще нам знадобляться свіжі шампіньйони і ріпчаста цибуля. Для початку, печериці потрібно акуратно помити, дуже добре це робити м’якою зубною щіткою. Пам’ятаємо, що гриби активно, як губка, вбирають воду, а це погіршує смак і аромат готової страви. Гриби краще брати середнього розміру, молоді (тобто зі світлими і ніжними пластинками). Але якщо гриби виявилися «дорослими» – не біда!

Запечені фаршировані печериці

Спочатку викручуємо або виламуємо ніжку, а потім за допомогою ложки вичищаємо і пластинки – вони підуть в фарш. Цибулю і ніжки грибів шаткуємо дрібним кубиком. Шапочки зсередини злегка підсолюємо  і поки що відставляємо в сторону.

Запечені фаршировані печериці

У сковороді з товстим дном або сотейнику розтоплюємо невеликий шматок вершкового масла.

Запечені фаршировані печериці

У розтоплене масло висипаємо цибулю, починаємо її обсмажувати при постійному помішуванні. Головне – не допустити, щоб масло підгоріло – це зіпсує смак страви безповоротно!

Запечені фаршировані печериці

До цибулі, що стала прозорою, викладаємо нашатковані ніжки і пластинки. Якщо гриби будуть прилипати до дна, можна додати ще трохи вершкового масла.

Запечені фаршировані печериці

Замочені баклажани відкидаємо на сито, злегка віджимаємо і теж відправляємо на сковорідку. Воду, в якій мокли баклажани, зберігаємо.

Запечені фаршировані печериці

Через кілька хвилин, коли баклажани почнуть смажитися, вливаємо воду з під баклажанів, і тушкуємо при постійному помішуванні, поки зайва рідина не випарується. У фіналі, додаємо трохи (пару столових ложок) сметани.

Запечені фаршировані печериці

Перемішуємо, доводимо суміш до кипіння, солимо, перчимо – і начинка готова.

Запечені фаршировані печериці

На піддон складаємо шапочки грибів, начинені фаршем з баклажанів та ніжок грибів. Надлишок фаршу викладаємо під шапочки підкладкою.

Запечені фаршировані печериці

Посипаємо фаршировані печериці тертим сиром і ставимо запікатися в духовку або аерогриль хвилин на 15-20. Якщо сир почне дуже швидко рум’янитися, можна прикрити гриби фольгою і в такому вигляді довести до готовності.

Запечені фаршировані печериці

Фаршировані печериці гарніруємо свіжою зеленню і холодним вершковим маслом. Це ідеальна тепла закуска під міцні напої до святкового столу. Гарні такі гриби і як гарнір до м’яса, особливо до смаженої або печеної свинини.

Запечені фаршировані печериці

Замість баклажанів в фарш можна покласти шинку, варену курячу грудку або копчену рибу, м’який сир з горіхами і зеленню, замінити сметану майонезом і т. п. – за бажанням, можливості і в міру фантазії. Якою б не була начинка, в будь-якому випадку це буде смачна, ситна і оригінальна страва до святкового або буденного столу.

Запечені фаршировані печериці – відео-рецепти

Простий відео-рецепт смачних фаршированих грибів в духовці від каналу Ютуб “Семейные рецепты”

Долма з грибів з перцем і сиром – турецький рецепт фаршированих грибів – канал “ДЕЛО ВКУСА Турецкая Кухня”