Запечена в духовці картопля під сирним соусом по-франузьки – картопля Гратен

Сьогодні хочу познайомити вас із популярною у Франції стравою – картоплею гратен. Це запечена в духовці картопля під сирним соусом. В соус додаються ще і вершки, грибний порошок та яйця. В цій смачній страві гармонійно поєднуються всі смаки: картоплі та грибів, ніжних вершків, яєць та сиру.
Використайте мій докладний, покроково оформлений рецепт з фото і у вас обов’язково вийде приготувати цей кулінарний картопляний шедевр, що родом із Франції.

Для приготування страви знадобляться:

  • 500 гр картоплі;
  • 200 мл вершків (будь-якої жирності);
  • 2 курячих яйця;
  • 30 гр твердого сиру;
  • 1 ст. ложка грибного порошку;
  • сіль – за смаком;
  • вершкове масло – для змащування форми.

Картопля запечена в соусі

Зміст

Як приготувати картоплю в духовці у сирно-вершковому соусі

Готувати цю картоплю по-фрацузьки неймовірно просто. Секрет ніжності готової картоплі криється у головному компоненті – сирно-вершковому соусі. Необхідно просто залити часточки картоплі цім соусом та відправити страву в духовку на 40 хвилин запікатися. Цей час можна витратити на інші важливі страви.

Тож, займемося приготуванням смачного вершкового соусу для заливки. Для початку збиваємо виделкою яйця.

Картопля запечена в соусі

В отриману яєчну масу доливаємо порцію вершків, додаємо натертий твердий сир та грибний порошок. Можна придбати готовий порошок в магазині або використати домашні заготовки. Щоб зробити грибний порошок в домашніх умовах достатньо сушені гриби просто подрібнити в кавомолці. Завдяки грибному порошку вершковий соус набуває запаморочливого аромату. Залишається посолити його за смаком.

Картопля запечена в соусі

Тепер переходимо до картоплі. Очистимо та наріжемо її часточками, як показано на наступному фото. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом та викладаємо підготовлену картоплю.

Картопля запечена в соусі

Заливаємо шматочки картоплі приготованим вершковим соусом та ставимо форму в духовку.

Картопля запечена в соусі

Готується страва 40 хвилин при температурному режимі 190 градусів. Готова запечена картопелька виходить рум’яною, з апетитною скоринкою. Можете оцінити її вигляд на фото.

Картопля запечена в духовці у вершковому соусі

Завдяки вершкам смак у страви неймовірно ніжний, а божественний аромат просто не передати словами. Отже, щоб переконатися у цьому, вам доведеться самостійно приготувати запечену під вершково-сирним соусом картоплю. Впевнена, що вам сподобається!

Картопля запечена в духовці у вершковому соусі

Картопля Гратен – відео-рецепти

Про інші варіанти приготування запеченої картоплі з вершково-сирним соусом дізнайтесь з відео.

Сподіваюсь, що ви знайшли свій ідеальний варіант запікання картоплі по-фрацузьки – у вершковому соусі з сирною скоринкою. Всім смачного!