Запечена рулька або вепрове коліно по-чеськи

Рулька свиняча, запечена в духовці по-чеськи (Pečené vepřové koleno) – це чудова святкова страва, яка буде ідеальною прикрасою тематичного святкового столу. Вепрове коліно можна подавати як гарячим, так і холодним.

Для приготування треба взяти наступні інгредієнти:

  • Свіжа рулька (задня частина) – 2 штуки по 1,2 кілограма,
  • Часник – 5-6 зубчиків,
  • Лавровий лист – 5 штук,
  • Гілочка розмарину – 1 штука,
  • Цибуля – 1 штука,
  • Чорний перець горошок – 8 штук,
  • Морква – 2 штуки,
  • Яблуко (кисле, або кисло солодке) – 2 штуки,
  • Зірочка бадьяна (за бажанням) – 1 штука,
  • Сіль – 1,5 столової ложки,
  • Питна вода – 3,5 літра,
  • Мед рідкий – 1 чайна ложка,
  • Соєвий соус – 2,5 столової ложки,
  • Гірчиця – ½ чайної ложки.

Як запекти рульку свинячу в духовці по-чеськи

Завжди беріть для приготування задню ногу, бо там менша кістка, а м’яса – більше.

Візьміть 4 зубчики часнику, поріжте на половинки, а якщо часник великий – на четвертинки, обмокніть в солі  та начиніть ними рульки за допомогою гострого ножа.

Покладіть м’ясо в каструлю, додайте холодною водою, посипте перцем, розмарином і покладіть моркву.

Рулька свиняча запечена в духовці по-чеськи

Додайте інші спеції, овочі і фрукти. Доведіть бульйон до кипіння, зніміть пінку, накрийте кришкою і варіть на середньому вогні 45-50 хвилин. Пам’ятайте, що вода постійно повинна кипіти.

Рулька свиняча запечена в духовці по-чеськи

Тим часом приготуйте соус. Для цього змішайте мед, соєвий соус та гірчицю, щоб вийшла однорідна суміш. Якщо мед густий – розтопіть його на водяній бані або в мікрохвильовці.

Соус для рульки по-чеськи

Далі викладіть рульку, дайте їй стекти та обсушіть паперовим рушником, щоб соус  потім не стікав з м’яса.

Рулька свиняча запечена в духовці по-чеськи

Добре обмажте рульку соусом та викладіть у форму, закриту фольгою. Розігрійте духовку до 200 градусів за Цельсієм, печіть страву 10-12 хвилин. Потім нанесіть другий шар соусу і запікайте ще 7-10 хвилин.

Рулька свиняча запечена в духовці по-чеськи

Ось і все, ароматна рулька готова.

Рулька свиняча запечена в духовці по-чеськи

Подавати рульку варто з молодою картоплею. Смачного!

Рулька свиняча запечена в духовці по-чеськи