Дуже смачно в осінню пору посмакувати жирним судаком, що набрав вагу та соковитість перед зимівлею. Особливо смачний він у пирозі. Тісто для такої випічки найкраще зробити дріжджове, хоча, й листкове судаку “подобається”. Воно, звичайно ж, продається в магазині, але можна замісити й власноруч. Закритий, круглої форми, пиріг необхідно пекти в духовці. Готувати за цим покроковим фоторецептом дуже швидко та просто.
Інгредієнти: Здобне дріжджове тісто, Перець чорний мелений, Рослинна олія, Сіль, Судак, Цибуля, Яйце
Якщо буде використовуватися заморожена риба, то її не слід розморожувати до кінця. Так судак буде легше розрізати на шматки. З охолодженою рибою або щойно виловленою, доведеться трохи “помучитися”, проте, пиріг із таким судаком вийде більш соковитим. Заморожені рибини сухі, до них треба додавати рослинну олію. Це необхідно враховувати під час приготування начинки.
Складники (з них виходить пиріг, що важить 2 кг):
- 2 середні рибини судака;
- 2 цибулини великого розміру;
- 1 кілограм дріжджового тіста;
- сіль і мелений перець (за смаком);
- 1 ст. л. рослинної олії;
- 1 яйце.
Як приготувати пиріг з рибою
Обравши вид тіста, яке найбільше подобається, купивши його або замісивши самостійно, необхідно перейти до приготування начинки.
Спершу, слід почистити рибу: відрізати голову та плавники, видалити зябра та ретельно помити її.
Коли вода стече, судака слід розділити по довжині хребта й відокремлені філейні частини нарізати великими шматками.
Потім, викласти їх в глибоку посудину, додати до них сіль, перець та олію, перемішати все й залишити настоюватися протягом 30 хвилин.
Очищену цибулину слід розрізати навпіл, потім поперек і подрібнити тонкими півкільцями. Після, нарізку цибулі необхідно залити кип’ятком на 10-15 хвилин, щоб позбутися гіркуватості й зробити півкільця м’якшими.
Духовку необхідно добряче розігріти, а після зменшити температуру до 180 °C.
Після цього, можна зайнятися формуванням пирога.
Дві треті тіста потрібно розім’яти на столі, утворивши круглий корж, а потім, розгорнути пласт, щоб він, приблизно, був завтовшки 1 см. Після, накрити його чистою серветкою й залишити, щоб трохи піднявся (10 хвилин вистачить). Далі, корж необхідно помістити на деко, змащене олією, та викласти на ньому половину цибулі.
Наступним шаром повинен бути судак, а зверху потрібно посипати все рештою цибулі.
Другу частину тіста треба також розкачати. Його діаметр має бути меншим від першого. Цим коржем слід накрити начинку, а потім, зліпити краєчки пирога по кругу жгутом. У центрі кола (якщо риба не з морозилки) варто зробити дірку (як на фото) для того щоб через неї виходила волога.
Випікатися такий закритий пиріг повинен 30 хвилин. Коли пройде зазначений час, його верх слід змастити яйцем і ще раз відправити в духовку на верхню полицю на 2-3 хвилини.
Після випікання, пиріг з рибою потрібно вийняти та накрити пергаментним папером або полотняним рушником. Це допоможе скоринці стати м’якшою. Тепер, випічкою з риби можна смакувати.
Нарізати його необхідно таким чином, як заведено нарізати торт (трикутними шматочками).