Якщо у вас вдома є завзятий рибалка, який забезпечує родину свіжою рибою, то ви, скоріш за все, не один раз готували смачну юшку з річкової риби. А для тих господинь, які вперше мають варити цей класичний рибний суп на обід, я детально розповім, як це робиться. Сьогодні у нас буда проста за складом, але дуже поживна та смачна домашня юшка з щуки. Свій досвід у приготуванні цього пісного супу з радістю передам за допомогою покроково оформленого рецепту з фото. Правильно готуйте класичну щучью юшку вдома.
Інгредієнти: Вода, Зелена цибуля, Картопля, Лавровий лист, Морква, Перець чорний горошком, Сіль, Цибуля, Щука
Зміст
Як зварити юшку з щуки в домашніх умовах
Я мала справу з щукою вага якої, приблизно, 500 грамів.
Насамперед треба почистити рибу. Спочатку видаляють луску. Але тільки ви почнете шкрябати її ножем, буде багато слизу і через це риба буде дуже слизькою. Її треба або тримати дуже міцно, або спочатку протерти сіллю та потім промити водою. Коли з лускою буде покінчено, відріжте голову та видаліть нутрощі. З голови обов’язково видаляють зябра, щоб бульйон не гірчив. Будьте обережні, коли це будете робити. На зябрах у щуки є гострі шипи. Поранитись об них дуже легко, тому, подивиться навчальне відео, яке допоможе вам вирізати швидко зябра без травмування.
Як зварити бульйон з риби
Підготовлену рибу ретельно промиваємо водою від крові та луски і розрізаємо на порційні невеликі шматочки, шириною близько 5 сантиметрів.
В каструлю заливаємо 1,5 літри води і ставимо її на сильний вогонь. Чекаємо, поки вода почне кипіти, закладаємо до каструлі рибу разом з головою. Коли бульйон почне кипіти, зменшуємо вогонь до середнього і варимо рибку впродовж 20 хвилин. За цей час риба звариться, але має лишиться цілою.
Порада: Щоб бульйон вийшов прозорим, потрібно виставити вогонь таким чином, щоб вода в каструлі сильно не кипіла. Вона має пускати тільки маленькі бульбашки, цього буде цілком достатньо.
Не забуваємо час від часу забирати пінку, яка утворюється на поверхні.
Підготуємо овочі
Цибулину середнього розміру потрібно нарізати невеликими кубиками. Якщо у вас велика, розріжте її навпіл та візьміть лише половину.
Моркву середнього розміру натираємо на крупній терці. Особисто я для цього використовувала терку для корейської моркви.
Дві середніх картоплі (або одну велику) треба почистити та нарізати кубиками.
Після того як риба звариться, дістаємо її шумівкою та викладаємо на окрему тарілку. Будьте обережними коли це робите, нам треба щоб шматочки вареної риби залишились цілими.
Рибний бульйон я завжди проціджую. По-перше, так він буде більш прозорим. А по-друге, в ньому можуть після варки лишатися дрібні кісточки, а так ми їх позбудемось. Проціджений бульйон заливаю знов у каструлю. Через те, що вода частково випарувалась під час варіння риби, в каструлю необхідно долити холодної води до початкового об’єму.
Ставимо бульйон знову на плиту та включаємо вогонь. Коли закипить, закладаю підготовлені овочі. Але зауважте, що моркву з цибулею треба кидати саме сирими. Так, пасерувати їх для цього пісного супу з риби не треба.
Зі спецій для рибної юшки я беру тільки перець чорний горошком (5 штук) та лавровий лист. Для більш вишуканого аромату можна додати 3 горошинки духмяного перцю та дрібку коріандру.
Переходимо до риби, яка вже встигла повністю охолонути. Голову можна викинути, а шматочки риби або лишають такими, як вони є, або філе розбирають на дрібні волокна.
Овочі варимо доки вони не стануть м’якими, а це, приблизно, 20 хвилин. Після чого, знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою та даємо настоятись хвилин 20-30.
Сервірування юшки
У глибоку тарілку викладають спочатку шматочки риби без кісточок, а потім їх заливають запашним рибним бульйоном з овочами. Страву можно посипати подрібненою зеленою цибулею. При наявності, буде доречно додати до юшки свіжого кропу.
Відео-рецепти юшки з щуки
Кожний, хто вже знайом з кулінарією знає, що любу страву кожний кулінар готує на свій лад. Щучья уха не виключення. 🙂
Перший відео-рецепт – це прозора уха зварена на головах щуки, проціджена та доповнена картошкой та кусочками рибного філе.
Цей відео-рецепт юшки теж подають на стол зі смачними шматочками вареного філе. Але технологія приготування зовсім інша. Рекомендую відео до перегляду та ознайомлення з досвідом автора.
Ну а автор цього рецепту юшки варить страву дуже просто. Складає всі інгредієнти у каструлю одночасно. Не дивуйтесь – просто подивіться який рибний суп з цього виходить.
Заважу, що у всіх запропонованих рецептах домашня юшка з щуки виходить смачна. Обирайте той способ варіння і смачної вам юшки! 🙂