Яєчний кляр для смаження мяса, риби, овочів – це кремоподібне рідке тісто. Воно дуже нагадує млинцеве, але є, зазвичай, не солодке. До нього занурюють та після цього обсмажують у фритюрі самі різні продукти: овочі (кабачки, баклажани, кольорову капусту, тощо), м’ясо (відбиті шматочки зі свинини, куриці, телятини, тощо), рибу і навіть фрукти. В наш час смажать у клярі, навіть, банани. Завдячуючи захисній дуже смачній, легкій та хрусткій скоринці, готові страви соковиті, а поживні властивості збережені. Отже, розглянемо сьогодні як приготувати смачний та хрусткий кляр правильно та швидко.
Інгредієнти: Борошно, Вода, Сіль, Яйце
Основні незмінні компоненти такого тіста – яйця і борошно. Саме тому називають його яєчний кляр. В залежності від того, яка використана рідина для замішування цього рідкого тіста виділяють:
- кляр на яйцях (тільки на яйцях);
- кляр на воді;
- клярна мінералці;
- клярна пиві – так званий пивний кляр;
- кляр на майонезі;
- клярна кефірі;
- кляр зі сметаною.
Господині з досвідом знають, що саме обрана рідина, у підсумку, і впливає на калорійність як самого кляру, так і вже готової смаженої страви.
В залежності від інших використаних в процесі замісу тіста інгредієнтів кляр поділяють на:
- сирний;
- прісний;
- пишний дріжджовий;
- солодкий;
- гострий;
- темпурний.
І хоча, як ми вже писали, яйця і борошно – це, зазвичай, його основа, багато господинь готують кляр без борошна та кляр без яйця.
Треба зазначити, що від кількості в’язкої та рідкої складових залежить товщина скоринки при смаженні, а відповідно і саме тісто для кляра при замішуванні є чи рідким, чи густим.
Зауважу, що для обсмаження потрібних вам продуктів у фритюрі можна робити ще у льєзоні та у паніровці.
Як приготувати яєчний кляр правильно та смачно
Зробити потрібне нам тісто у домашніх умовах дуже просто. Приготування кляру не займає багато сил та часу. Щоб замісити тісто нам знадобиться:
- курячі яйця – 1 шт.;
- пшеничного борошна – 4 ст.л. (з гіркою);
- холодної води – 100 мл;
- солі – 1/3 чайної ложки.
Починаючи готувати самий простий і смачний яєчний кляр, в потрібного розміру ємність кладемо яйце, звільнивши його від шкаралупи. Відділяти жовтки від білків не треба.
Додаємо норму солі та 1/3 частину вказаної води та до однорідного стану розмішуємо виделкою .
Додавши борошно, тісто ретельно перемішуємо до набуття ним однорідного стану. На цьому етапі маємо отримати достатньо густе, а головне однорідне тісто без грудочок. Приблизно таке як на оладки.
Досягнувши потрібного результату, починаємо невеликими порціями вводити не використану воду. Не потрібно додавати відразу всю, робимо це за 4-5 разів. Кожного разу ретельно перемішуємо тісто для кляра до гладкого однорідного стану.
Зауважу, що кількість додаваємої рідини залежить від того, які ви хочете приготувати страви в клярі, якої товщини шкірку для вас бажано отримати. На всі ці фактори впливає густота тіста.
А тепер головний та самий важливий секрет – як зробити повітряний та хрусткий кляр. Він дуже-дуже простий – використовуйте для замішування тільки ХОЛОДНУ, а краще – крижану воду. Крім цього, щоб зробити супер хрусткий кляр, деякі господині рекомендують додати на 1 яйце – 1 столову ложку горілки.
Отже, використайте отримані сьогодні рекомендації, опробуйте в домашніх умовах всі рецепти та варіанти приготування кляра. Не бійтесь експериментувати на кухні і обов’язково знайдіть свій кращий, самий правильний та смачний, повітряний та самий хрусткий кляра.
Про те як правильно приготувати 5 видів кляру дізнайтесь з відео. Автор ютуб-каналу “З життя жінки” детально показує як легко та просто зробити класичний, сирний, вершковий, японський та білковий кляр.