Як зварити буряк в каструлі для вінегрету чи овочевого салату смачно та правильно? На перший погляд, немає нічого складного, однак, це питання хвилює багатьох, як кулінарів-початківців, так і досвідчених домогосподарок. Сьогодні ми разом спробуємо розібратися в нюансах приготування столового буряка, а мій покроково оформлений майстер-клас з фото стане наочним посібником.
Насамперед, поговоримо про відбір коренеплодів для відварювання. Їх форма може бути різноманітною: від круглої до циліндричної. Це ніяк не вплине на остаточний результат. Головне, обирати салатний червоний буряк для відварювання однакового розміру.
Поговоримо детальніше про розмір. Швидше за все, для варки цілими середніх чи дрібних буряків буде достатньо 30-40 хвилин. Якщо ж у вас є лише великий коренеплід, то він буде готуватися в каструлі, приблизно, півтори-дві години. Деякі господині радять розрізати цілий великий овоч на частини, однак, це може привести до великої втрати водорозчинних вітамінів. Щоб швидко відварити такий великий буряк цілим, в воду можна влити три столові ложки звичайної рослинної олії. Вода з олією нагрівається до вищих температур, що і прискорить процес відварювання.
Зміст
Як зварити цілий буряк в каструлі правильно і швидко
Приготування починаємо з того, що ретельно промиваємо коренеплід під краном. Щоб максимально очистити його від забруднень, можна використати щіточку, яка не пошкодить верхню захисну шкірку.
Складаємо коренеплоди в каструлю.
Заливаємо буряк холодною водою. Деякі відразу заливають коренеплоди окропом, але при такому відварюванні вони розігріваються не рівномірно і внутрішня частина може залишитись не до кінця провареною. Є і такі кулінари, які додають у воду при відварюванні буряка оцтову кислоту, щоб овоч не втрачав колір. Але я варю буряк в воді без будь-яких інших компонентів, бо вважаю, що кислота в усіх різновидах затримує час готовності овочів. Колір коренеплоду, звареного в шкірці, залишається незмінно яскравим.
Так як у мене невеликий бурячок, то після закипання води я засікаю час в тридцять хвилин. Після закінчення цього відрізку часу, я буду проводити перевірку буряка на готовність. Важливо варити овочі в каструлі з щільно закритою кришкою. Це допоможе зберегти в них максимальну кількість вітамінів. Тому, постарайтесь встановити вогонь таким чином, щоб вода помірно кипіла і не вибігала з каструлі.
Ось і минуло півгодини. Я обираю для перевірки готовності найбільший коренеплід і протикаю його за допомогою гострого ножа. Лезо входить без зусиль, що означає оптимальну готовність овочів. Якщо ж лезо входить з зусиллями, тоді потрібно продовжити варити ще хвилин десять, після чого треба повторити перевірку.
Зливаємо окріп з буряка, підтримуючи овочі кришкою. В каструлю наливаємо холодну воду. Для того, щоб буряк можна було легко почистити від шкірки, важливо створити різкий перепад температур. Тому я додатково додаю до холодної води ще декілька кубиків льоду.
Коли овочі охололи, виймаємо їх з води. В мене це зайняло 15 хвилин.
Для приготування овочевих салатів, коренеплоди очищуємо від шкірки. З правильно звареного буряка вона доволі легко знімається навіть без застосування ножа. Якщо ви не плануєте використовувати буряк одразу, то відкладайте на зберігання у шкірці. Чистити його потрібно безпосередньо перед застосуванням.
Дивіться також: Приготування буряка в мікрохвильовці
Відео-рецепти як варити буряк правильно та швидко
Автор цього відео дає можливість порівняти буряк зварений в каструлі та запечений в рукаві в духовці.
Автор в цьому відео пропонує свій спосіб швидкої варки буряка в каструлі. Скажу тільки, що після 30 хвилинної варіння пропонується його відправити у морозильну камеру. Подробиці демонструє відео-рецепт.
Ну а в цьому, вже фінальному відео з цієї серії, автор не тільки розкаже як правильно відварити буряк у воді, але і продемонструю багато інших способів як приготувати червоний столовий буряк для домашніх овочевих салатів.
Корисний та дуже смачний відварений буряк можна додавати в різні салатні страви, наприклад, до вінегрету, салатів з сиром і часником або в інші легкі овочеві салати з буряком.