Дотримуючись корисних рекомендацій від досвідчених господинь описаних у цій статті, кожен легко зможе самостійно, а, головне, правильно готувати млинці. Розібравшись у всіх невідомих до нині нюансах, ця кулінарна справа приноситиме лише задоволення й радуватиме смачним результатом, навіть, кулінарок без певного досвіду.
Як зробити тісто для млинців. Поради, якими варто скористатися під час замішування:
- для того щоб млинцеве тісто не мало грудочок, потрібно в рідку основу для випічки (воду, кефір чи молоко) додати сіль, перед тим, як вливати її до муки;
- іще не буде грудочок, якщо в момент додавання кожного з наступних інгредієнтів, тісто інтенсивно перемішувати;
- слід використовувати лише просіяне через сито борошно, завдяки цьому, воно збагачується повітрям і млинці виходять пишнішими;
- щоб тісто, в підсумку, мало однорідну консистенцію, треба спершу висипати в посудину, де замішуватиметься тісто борошно, а потім, тоненькою цівкою, постійно помішуючи, додавати до нього рідкі компоненти (молоко, воду, кефір);
- млинцеву опару не варто заливати кип’ятком або молоком, яке щойно зняте з плити (хіба що так “вимагає” рецепт). Краще додавати в млинці рідину, доведену майже до кипіння, а потім остуджену до 45 °С;
- щоб млинцеве тісто вийшло ніжнішим і дуже пористим в нього можна додати вершково-яєчну суміш (при умові, що тісто не є заварним). Для цього необхідно збити до густих піків білки, потім ледь збити вершки. Після, до вершків додати білки (послідовність повинна бути лише такою) і акуратно перемішати. Отриману масу, слід акуратно перемішуючи, ввести у тісто;
- сіль і цукор в млинці потрібно додавати строго в тих пропорціях, які вказані в певному рецепті. Якщо цукру забагато, то тісто стане щільнішим, а готовий млинець буде жорстким. Більша, ніж потрібно, кількість солі стане перешкодою під час бродіння, і млинці, з такого тіста, можуть, у результаті, не мати золотистої скоринки;
- не варто збивати білки в алюмінієвому посуді, інакше вони матимуть неестетичний сіруватий відтінок;
- щоб вершки не згорталися, цукор до них слід додавати вже після збивання;
- внутрішню сторону посудини, в якій планується збивати білки можна натерти лимонним соком, таким чином, вдасться швидше добитися потрібного результату, тобто густих піків. Додавши кілька крапель соку лимону в білки перед збиванням, білкова піна вийде більш стійкою і пишною;
- для приготування млинцевого тіста необхідно використовувати лише свіжі білки (охолоджені перед збиванням). Охолодити їх можна, зануривши на трохи в холодну воду або в контейнер зі шматочками льоду;
- молоко дуже легко вбирає сторонні запахи. Тому, його, необхідно зберігати в закритій тарі й не біля продуктів із сильним ароматом, інакше випічка теж буде не такою як треба;
- млинці матимуть ніжнішу консистенцію, якщо олію додавати в тісто після того, як воно “виросте”, перед випіканням;
- густе млинцеве тісто можна розвести ледь теплим молоком. Для цього слід меншу частину тіста відлити в окрему посудину й розмішати його з молоком. Потім, отриману масу з’єднати з рештою тіста.
Поради, що стосуються дріжджового тіста для млинців:
- тісто для млинців потрібно робити лише на свіжих дріжджах;
- в тісто необхідно додавати тільки ту кількість дріжджів, яка зазначена в рецепті. Більша або менша їх доза негативно позначиться на якості млинцевого тіста;
- свіжі дріжджі довше зберігатимуться, якщо їх помістити в скляну тару й залити соняшниковою олією.
Поради, як правильно смажити млинці:
- сковорідку перед випічкою млинців необхідно посипати сіллю, добряче розігріти, а після, витерти насухо. Лише потім, розпечену сковороду можна змащувати олією і наливати в неї тісто для млинців;
- сковороду краще змащувати, картоплею або цибулею, розрізаними навпіл, наколеними на виделку та вмоченими в олію. Боятися, що цибуля передасть свій аромат випічці не потрібно, цього не станеться, в цьому впевнені досвідчені господині;
- коли сковорідка підготовлена, тісто (рівно для одного млинця) необхідно набирати ополоником, дерев’яним або керамічним;
- млинці повинні випікатися з двох боків протягом 2 хвилин. Цей проміжок часу є найоптимальнішим;
- свідченням того, що тісто недостатньо збродило є незначна кількість бульбашок на його поверхні. Таке тісто можна помістити в посудину з теплою водою. Це “виправить” ситуацію;
- якщо млинці під час смаження рвуться, то уникнути проблеми можна, додавши в тісто яєць і борошна.
Знаючи всі секрети випікання млинців, ця смачна справа приноситиме лише задоволення й приємний результат.