Багато господинь ніяк не наважаться почати пекти хліб удома, тому що думають, що це надскладне завдання. Я ж частенько випікаю хліб, тому у мене зібралася непогана колекція перевірених рецептів. Одним із них я радо поділюся з вами. Сьогодні будемо пекти гірчичний хліб на молоці. Він виходить настільки запашним та смачним, що ви точно захочете зберегти цей рецепт.
Інгредієнти: Борошно, Гірчиця, Дріжджі, Молоко, Сіль, Соняшникова олія, Цукор
Інгредієнти:
- молоко – 270 мл;
- гірчиця столова – 1 ч.ложка з гіркою;
- соняшникова олія – 30 г;
- цукор – 20 г;
- дріжджі хлібопекарські – 1/3 пачки;
- борошно – 800 г;
- сіль – ½ ч.ложка.
Приготування хліба
Підігріваємо молоко у глибокій металевій мисці максимум до 30°C.
У теплому молоці розводимо дріжджі та розчиняємо цукор. Накриваємо миску рушником і ставимо у тепле місце, щоб наша опара піднялася.
Через пів години, коли опара “підросла”, додаємо у неї гірчицю, соняшникову олію та сіль. Перемішуємо до утворення однорідної маси.
Попередньо просіяне борошно додаємо невеликими порціями, розмішуючи ложкою.
Коли тісто стане достатньо густим, вимісіть його вручну на присипаній борошном робочій поверхні.
Змастіть долоні соняшниковою олією, щоб тісто не липло до рук. Моя вам порада: не намагайтеся зробити сильно туге тісто. Інакше ваш хлібчик буде недостатньо легким та м’яким.
Кулька з тіста готова. Кладемо її в миску, накриваємо рушником і знову ставимо у тепле місце хвилин на 40, щоб тісто ще раз піднялося.
Через 40 хвилин ще раз гарно мнемо тісто. Після чого хліб можна випікати. Особисто я використовую сковорідку з металічною ручкою. Або взагалі без ручок. Головне, щоб не було пластмаси, інакше вона розплавиться в процесі випікання.
Сковорідку змащуємо рослинною олією й викладаємо на неї тісто, надаючи йому форму буханки. Зверху робимо три глибокі надрізи.
Виставляємо у духовці мінімальний вогонь і ставимо туди сковорідку хвилин на 15, щоб тісто ще раз піднялося.
Хлібчик має збільшитися вдвічі.
Збільшуємо вогонь до середнього і випікаємо 40 хвилин.
Для того, щоб хлібчик був м’яким, перекладіть його на дощечку, змочіть водою і закутайте у рушничок. Залиште хвилин на 10.
Гірчичний хліб виходить надзвичайно смачним та духмяним. Він чудово смакує, як з супом, так і з молоком, або чаєм.
Сподіваюся, ви спробували приготувати хліб за моїм рецептом і у вас усе вийшло.