Як спекти домашній гірчичний хліб в духовці

Багато господинь ніяк не наважаться почати пекти хліб удома, тому що думають, що це надскладне завдання.  Я ж частенько випікаю хліб, тому у мене зібралася непогана колекція перевірених рецептів.  Одним із них я радо поділюся з вами. Сьогодні будемо пекти гірчичний хліб на молоці.  Він виходить настільки запашним та смачним, що ви точно захочете зберегти цей рецепт.

Домашній гірчичний хліб

Інгредієнти:

  • молоко – 270 мл;
  • гірчиця столова – 1 ч.ложка з гіркою;
  • соняшникова олія – 30 г;
  • цукор – 20 г;
  • дріжджі хлібопекарські – 1/3 пачки;
  • борошно – 800 г;
  • сіль – ½ ч.ложка.

Приготування хліба

Підігріваємо молоко у глибокій металевій мисці максимум до 30°C.

Домашній гірчичний хліб на молоці

У теплому молоці розводимо дріжджі та розчиняємо цукор. Накриваємо миску рушником і ставимо у тепле місце, щоб наша опара піднялася.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Через пів години, коли опара “підросла”, додаємо у неї гірчицю, соняшникову олію та сіль. Перемішуємо до утворення однорідної маси.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Попередньо просіяне борошно додаємо невеликими порціями, розмішуючи ложкою.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Коли тісто стане достатньо густим, вимісіть його вручну на присипаній борошном робочій поверхні.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Змастіть долоні соняшниковою олією, щоб тісто не липло до рук.  Моя вам порада: не намагайтеся зробити сильно туге тісто. Інакше ваш хлібчик буде недостатньо легким та м’яким.

Кулька з тіста готова.  Кладемо її в миску, накриваємо рушником і знову ставимо у тепле місце хвилин на 40, щоб тісто ще раз піднялося.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Через 40 хвилин ще раз гарно мнемо тісто. Після чого хліб можна випікати. Особисто я використовую сковорідку з металічною ручкою.  Або взагалі без ручок.  Головне, щоб не було пластмаси, інакше вона розплавиться в процесі випікання.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Сковорідку змащуємо рослинною олією й викладаємо на неї тісто, надаючи йому форму буханки.  Зверху робимо три глибокі надрізи.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Виставляємо у духовці мінімальний вогонь і ставимо туди сковорідку хвилин на 15, щоб тісто ще раз піднялося.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Хлібчик має збільшитися вдвічі.

Збільшуємо вогонь до середнього і випікаємо 40 хвилин.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Для того, щоб хлібчик був м’яким, перекладіть його на дощечку, змочіть водою і закутайте у рушничок. Залиште хвилин на 10.

Домашній гірчичний хліб на молоці

Гірчичний хліб виходить надзвичайно смачним та духмяним.  Він чудово смакує, як з супом, так і з молоком, або чаєм.

Домашній гірчичний хліб

Сподіваюся, ви спробували приготувати хліб за моїм рецептом і у вас усе вийшло.