Кажуть, що шашлик – це суто чоловіча справа. Свого роду – ритуал. Як ви вважаєте, що є запорукою ідеального шашлику? Маринад? Чи, може, спеції? Час замочування? Ні! Ідеальний шашлик вийде тільки з правильно вибраного м’яса.
Маринади бувають різні. Це може бути кефір, вино, цибуля, оцет. Їх кислота робить м’ясо м’якішим. Хороше, свіже м’ясо особливо не потребує маринування. Хіба, зовсім на трохи, для аромату. Правильне м’ясо для шашлика, в першу чергу, повинне бути свіже, молоде, без крові. Можна брати й охолоджене, але не заморожене. А тоненькі прошарки жиру зроблять м’ясо соковитим та духмяним.
Зазвичай для шашлика беруть телятину або молоду яловичину, а також пісну свинину. Рідше – курятину, баранину або рибу. Очищаємо м’ясо від пліви та сухожилля і нарізаємо невеликими шматочками. Орієнтуйтеся на розмір сірникової коробки (шматки м’яса мають бути не меншими). Шашлик готується так, щоб один шматочок можна було з’їсти за раз
Маринуємо шашлик у ріпчастій цибулі. Чого-чого, а цибулі для м’яса ніколи забагато не буде! Завдяки їй шашлик буде м’якенький. Беруть з розрахунку: кілограм цибулі на кілограм м’яса. Нарізаємо цибулю кільцями товщиною до сантиметра. Додаємо сіль і чавимо руками щоб вийшло якомога більше соку.
Кажуть, що сухе червоне вино або мінеральна вода – це класика для маринаду. Але ми вам радимо спробувати різні рецепти маринаду. Експериментуйте і ви побачите скільки чудових (і головне!) смачних варіантів шашлику можна приготувати!
М’ясо та цибулю перемішуємо у металевій посудині. Хоча, скляна та емальована теж підійде. Тільки не маринуйте м’ясо в алюмінієвому посуді. Він швидко окислюється і це псує смак м’яса. Додаємо перець, коріандр та решту спецій для шашлика. Пам’ятайте: спеції додають до м’яса безпосередньо перед маринуванням.
Скільки часу маринують шашлик? Це залежить від виду маринаду та розмірів м’яса. Ми радимо покласти замариноване м’ясо на нижню полицю холодильника щонайменше на дві години. Замаринований шашлик можна тримати у холодильнику навіть тиждень.
Пам’ятайте, єдиного правильного рецепту шашлика просто не існує. Буває лише правильна технологія.
Нанизуємо мариноване м’ясо на шампур і смажимо 10-15 хвилин. Наш ідеальний, смачний, соковитий та ніжний шашличок готовий!
Більше про приготування шашлику дивіться в відео: