Мабуть, багато хто з початкових кулінарів хоче навчитися варити на гарнір ідеальний розсипчастий та апетитний рис, щоб він вийшов, як кажуть: «зернятко до зернятка». Та дуже часто результат не радує, бо рис виходить клейким або злипається у грудку. Пропоную простий рецепт правильного приготування рису. Без вагань можете скористатися моїм, неодноразово перевіреним рецептом, а крок за кроком зроблені фото допоможуть краще зрозуміти, як і що потрібно робити, щоб рис у гарнірі чудово виглядав. Варити рис будемо у звичайній каструлі.
Інгредієнти: Вершкове масло, Вода, Рис, Сіль
Інгредієнти:
- рис довгозернистий (довгозерний) – 300 гр.;
- вода – 450 гр.;
- сіль – 1 ч. л. ;
- вершкове масло – 40 гр.
Як варити рис, щоб він був розсипчастим
Щоб зварити рис для гарніру розсипчастим, я, зазвичай, беру довгозернистий рис будь-якого виду. Та можна взяти круглий або середній. Найголовніше: крупа повинна бути чистою, без сміття та поламаних частинок, найвищої якості. Тому ретельно вибирайте рис при покупці.
Щоб скоротити час варіння рису та щоб він став дійсно розсипчастим, відміряну кількість крупи висипаємо у глибоку миску, залити дуже холодною водою та промивати. Промивати потрібно для того, щоб позбутися сміття, залишків крохмалю та поліпшити колір майбутньої страви. А ще така процедура зробить рис пухким.
Воду з рису зливаємо, далі наливаємо нову, знову промиваємо рис. І так продовжуємо робити (приблизно 6-7 разів), доки вода не стане зовсім прозорою.
Я спеціально зробила кілька фото, як виглядає рис на різних етапах промивання.
Погляньте, по мірі промивання, вода, якою я заливала рис, з кожним разом стає більш прозорою. На останньому фото видно, якою вона стала прозорою.
Тепер вимитий рис перекладаємо в товстостінну каструлю з нержавіючої сталі або в казанок, у якому готуємо плов та заливаємо холодною водою. Звертаю Вашу увагу, кількість води, що вказана у рецепті, розрахована на приготування саме розсипчастого рису, а не клейкої каші.
Каструлю ставимо на великий вогонь. Коли вода закипить, додаємо сіль.
Далі робимо мінімальний вогонь, каструлю накриваємо кришкою та готуємо рис, доки повністю википить вода. У мене цей процес займає 20 хвилин.
Головне: не потрібно рис під час варіння перемішувати, тоді він гарантовано вийде розсипчастим та зернятка будуть цілими. Якщо Ви взяли правильний посуд, рис не пригорить.
У каструлю до готового рису щедро додаємо вершкове масло або рослинну олію.
Знову ж таки, рис не перемішуємо, просто рівномірно поливаємо олією або обережно розподіляємо по поверхні страви масло. Накриваємо каструлю кришкою та залишаємо на 15-20 хвилин для просочення. За цей час зернятка рису добре вберуть масло та стануть пухкими.
Коли будете накладати готовий смачний та розсипчастий рис на гарнір в тарілки, намагайтеся робити це дуже обережно, щоб ложкою не пошкодити апетитні зернятка.