Я люблю експериментувати, тому часто печу різні млинці: на воді, на молоці, на кефірі, на дріжджах, з додаванням яєць та без них, тонкі щільні та товсті пухкі. Хочу запропонувати Вам приготувати тоненькі та дуже смачні млинці за моїм рецептом. Готувати просто, а в результаті — і за вуха нікого не відтягнеш від тарілки з млинцями. Яка кількість млинців виходить за рецептом — не вдалося порахувати ні разу, адже більшість млинців зникає ще до подачі на стіл.
Інгредієнти: Борошно, Молоко, Оцет, Сіль, Сода, Соняшникова олія, Цукор, Яйце
Починаємо з найголовнішого – як зробити тісто для млинців.
На 1 літр молока нам знадобиться:
- яйця – 3 шт,
- борошно – 250-300 гр,
- цукор – 1 столова ложка,
- сіль – щіпка,
- сода – 1/3 чайної ложки,
- оцет – 2 столові ложки,
- рафінована соняшникова олія – 100-150 гр.
Починаємо розводити тісто для млинців.
Та спершу на мінімальний вогонь ставимо сковорідку та наливаємо у неї потрібну кількість соняшникової олії.
Сковорідка повинна бути чавунною, з товстим дном. В ідеалі — «бабусина» сковорідка, що перейшла до Вас від старшого покоління. На такій сковороді млинці чудово та легко смажити, вони не прилипають та не рвуться. Ми будемо випікати млинці та смажити хрустку картоплю саме на такій, раритетній сковорідці.
Отже, у глибоку миску розбиваємо яйця, додаємо солі та цукру, все гарненько розмішуємо виделкою до однорідної суміші.
Вливаємо третю частину молока, додаємо погашену оцтом соду та знову ретельно все перемішуємо до однорідності.
Тепер у миску всипаємо всю муку, знову ж таки розмішуємо, щоб не залишилося навіть маленьких грудочок. В результаті тісто повинно стати густим, як робимо на оладки.
Далі розводимо тісто молоком. Молоко доливаємо поступово, невеликими порціями, щоразу гарно розмішуючи тісто до однорідності суміші.
Про готовність тіста свідчитиме його консистенція: вона повинна бути такою, як рідкий магазинний кефір.
Коли тісто стало схожим на кефір, додаємо до нього нагріту на сковорідці олію і дуже швидко розмішуємо, поки суміш не стане однорідною.
Тісто на молоці для млинців готове! Можна починати смажити млинці.
Детальніше подивитись, як приготувати тісто для млинців, можна у відео.
Як правильно випікати млинці, щоб вони не прилипали та не рвалися? Щоб не був «перший млинець грудкою»?
Потрібно знати: щоб млинці виходили тоненькі та пухкі, легко переверталися та не рвалися, їх необхідно смажити на дуже великому вогні.
Подальші дії, я вважаю, відомі всім: лівою рукою беремо сковорідку, правою— ополоник з набраним тістом, та потрохи виливаємо тісто у сковорідку. Сковороду швидко повертаємо, щоб тісто рівномірно розлилося по всій поверхні.
Печемо млинець з одного боку.
Перевертаємо і печемо з другої сторони.
Повторюємо ці дії, доки все тісто не закінчиться. Обов’язково гарненько перемішуйте тісто перед набиранням у ополоник, бо воно «осідає», поки печеться млинець.
Якщо якийсь момент незрозумілий — перегляньте відео «Як правильно випікати тонкі млинці на молоці».
Також: у тісто ми вже додали соняшникову олію, тому не потрібно щоразу змащувати сковороду.
Всім смачної трапези та гарного сонячного настрою!