Декому, хто лише починає звикати до кулінарної справи, здається, що смажити млинці дуже просто. Це лише процес швидкого й вправного наливання тіста на розпечену сковороду та перевертання їх зі сторони на сторону. Але досвідчені господині запевняють, що ця справа має свої важливі нюанси, без яких ніяк.
Знати ці “таємниці” неодмінно потрібно, щоб млинці завжди виходили гарними, апетитними, ніжними та смачними.
Як і чим змащувати сковороду при смаженні
Дуже важливим перед випіканням млинців є визначення правильної кількості жиру для змащування сковорідки. Тому що, коли її поверхня буде змащена недостатньо або нерівномірно, то млинці можуть прилипати до дна. А якщо навпаки, то важко буде рівномірно розподілити тісто по поверхні сковорідки, й, у підсумку, господиня отримає неапетитний товстий млинець, що має нерівні краї.
Щоб рівномірно розподілити жир по поверхні сковороди, олію краще не наливати, а просто змащувати нею дно. Варто знати: якщо, згідно рецепта, в тісті вже є жир, то сковорідку вистачає змастити лише перед випічкою першого млинця, в іншому випадку, перед кожним наступним.
Дехто з кулінарок, особливо сільської місцевості, й досі користується для змащування сковороди звичайним пташиним пером (краще гусячим). Перед тим, як змастити сковороду, його потрібно занурити в жир і, потім, рівномірно розподілити (хоча це дуже важко, бо перо швидко просочується жиром й потрібно щоразу міняти його на інше, особливо, коли млинців багато) його по дну.
Більшість, для змащення сковорідки використовує розрізані навпіл картоплю або цибулю. Для цього, одну з половинок необхідно наколоти на виделку зрізом донизу й занурити в посудину з маслом, і коли воно трохи стече, змастити сковороду. Якщо змащувати розігріту поверхню сковороди досить довго, то зріз поступово припечеться й овоч, у такому випадку, слід замінити на свіжий.
Сьогодні є можливість змащувати сковороду звичайним кулінарним силіконовим пензликом.
Як пекти млинці
Наливати тісто потрібно, користуючись ополоником або великою дерев’яною ложкою, на розігріту та змащену сковороду. Порції повинні бути такими, які можна було б рівномірно розлити по всій поверхні. З оптимальною кількістю тіста для випічки одного млинця, який матиме середню товщину, можна визначитися лише з досвідом.
Зрозуміти, що млинець потрібно перевертати досить просто. Необхідно тільки уважно стежити за налитим на сковороду тістом. Нижній його шар повинен ледь підрум’янитися, тісто трохи “вирости”, а на його поверхні мають з’явитися маленькі дірочки, тоді млинець пора перевертати на іншу сторону (дерев’яною або силіконовою лопаткою). Якщо комусь подобаються більш жирні млинці, то їх поверхню перед перевертанням можна змастити ще.
Готові млинці господині, переважно, складають один на одного. Після випічки, кожен млинець можна змастити вершковим маслом. Так вони довше залишатимуться гарячими, а ще, з такою ж метою, їх можна помістити на спеціальну тарілку з кришкою. Але, звичайно ж, найкраще ласувати свіжоспеченими млинцями відразу ж.