Як ліпити манти красиво й правильно – покрокове фото

Багато господинь, які готують манти самостійно, не знають як ліпити їх, щоб це було красиво й правильно. Тому неодмінно потрібно ознайомитись із покроковими порадами з фото.

Є безліч різноманітних способів ліплення мантів. Однак, більшість з них, як показують експерименти досвідчених господинь, нікуди не годяться, хоча в результаті й мають неабиякий красивий зовнішній вигляд, проте є зовсім нефункціональними.

Правильні і якісно зліплені манти мають міцну структуру. Їх краї повинні бути загнутими вгору (щоб м’ясний сік не витікав) і обов’язково з отвором (для виходу пари). Якщо в мантів товсті шви, то вони погано проваряться. Їхня форма має бути компактною, тобто широкою внизу та завуженою до верху (для стійкості).

Так що всі експериментальні форми у вигляді «троянд», «кісок», «плетінок» недосконалі. Необхідно користуватися споконвічними способами (не сучасними ресторанними), тими, що використовуються уже багато років в національній кухні, де народилась ця страва.

Як ліпити манти правильно та красиво

Овальна форма

Овальна форма ліплення мантів з двома защипами вважається найшвидшою. На середину кружечка з тіста потрібно викласти соковите м’ясо (як на фото А), потім підняти краєчки тіста навхрест і зліпити в центрі (як на фото Б). В результаті, вдається отримати напіввідкритий «конверт». Потім, слід вставити великий і вказівний пальці в петельки, що утворилися, та зліпити суміжні пелюстки: спочатку з однієї сторони (як на фото В), а потім з протилежної (як на фото Г).

Як ліпити манти красиво і правильно

Квадратна квітка

Ще одна форма має назву «квадратна квітка». Вона є найзручнішою, а тому й найпоширенішою. Починати варто з того ж напіввідкритого конверта (А). Потім, як і в попередньому випадку, потрібно вставити в суміжні петельки-пелюстки великий і вказівний палець, але зліплювати НЕ кінчики, а серединки пелюстків (Б). Те ж саме необхідно зробити з іншими кутами «конверта». Як результат, виходить напіввідкрита квітка, що має квадратну форму (В).

Як ліпити манти красиво і правильно

Трилисник

Можна зробити манти у формі «трилисника». Спочатку потрібно зліпити НЕ чотирикутний «конверт», а з’єднати в центрі шість точок, щоб отримати конструкцію з шістьма пелюстками, які слід зліпити попарно. Ця форма є компактною, вона дуже підходить тим, у кого пароварка має малу площу, а мантів хочеться помістити якнайбільше.

Як ліпити манти красиво і правильно

Як ліпити манти трояндочки або глечик

Мабуть, найтрадиційнішою формою є «розочки» або «глечик». Так потрібно ліпити не лише узбецькі манти, але й алтайські Бооз і китайські парові пельмені баоцзи. На середину кружечка з тіста слід розмістити фарш, а потім, піднімаючи краєчки тіста, збирати їх складочками й зліплювати. Виходить акуратний мішечок, що має отвір зверху. Щоб складочки при варінні не розходилися, а шар тіста став тоншим, необхідно ще раз “пройтися” по «вершечку глечика», скріплюючи краї тіста.

Як ліпити манти красиво і правильно

Знаючи як ліпити манти красиво й правильно, завжди з легкістю вдасться приготувати для рідних і гостей смачну та ситну страву. Адже коли вони уже сформовані, то залишається лише відварити манти на парі в мультиварці або в спеціальній мантоварці.