Яблучний штрудель (англ. Apple strudel) один з класичних десертів, який повинен вміти робити кожен більш-менш досвідчений кулінар. Пропоную вам рецепт чудового віденського десерту (Apfelstrudel), який я відкрила для себе на штрудель-шоу у Відні. Класичний рецепт яблучної випічки достатньо простий, але складності можуть бути на етапі роботи з тістом. Нам знадобиться прісне, так зване, витяжне тісто філо. Його треба буде зробити дуже тонким, майже прозорим.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вода, Курага, Масло оливкове, Мигдаль, Олія рослинна, Родзинки, Цукор, Яблука, Яйце
Кухня: Австрійська кухня
Відразу розкрию один із секретів приготування. Уникнути розривів при розтягуванні можна, якщо перед цим витримати тісто у олії. Далі я ділюся з вами віденським рецептом з покроково зробленими фото, щоб ви також змогли розширити свої знання у кулінарії та спекти у домашніх умовах дивовижно смачний яблучний штрудель із бездріжджового тіста.
Для приготування штруделю з яблуками підготуйте наступні продукти:
- борошно вищого ґатунку – 250 гр;
- вода – 100 гр;
- куряче яйце – 1 шт.;
- сіль екстра – 2 гр;
- оливкова олія – 20 гр;
- рафінована рослинна олія – 150 гр;
- цукор – 150 гр;
- мелена кориця – 10 гр;
- пісочна крихта 100 гр;
- вершкове масло – 50 гр;
- курага чи родзинки – 170 гр;
- мигдалева крихта – 110 гр;
- лимонний сік – 10 гр;
- кислі свіжі яблука – 1 кг.
Зміст
Як приготувати яблучний штрудель дома
Як зробити витяжне тісто для штруделя
У глибокій мисці змішайте воду, сіль і олію. Розбийте яйце та перемішайте. Додайте борошно.
Замішувати тісто треба доти, поки воно не набере потрібної щільності.
Готове тісто перекласти у чисту, суху миску. Залити олією, накрити посуду харчовою плівкою та лишити відпочивати мінімум на 30 хвилин.
Начинка для штруделя з яблук та горіхів
Яблука потрібно очистити від шкірки, нарізати дрібними кубиками та змішати з соком лимона. До яблук також додати пісочну крихту, мигдаль з родзинками. В моєму випадку вдома була тільки курага, а мигдаль також можна замінити на будь-які інші горіхи. Лишилося тільки додати цукор з корицею, а потім перемішати.
Формуємо штрудель
На цьому етапі тісто витягують руками. Нам треба розтягнути його та зробити дуже тонким. Після витримування в олії, тісто стає еластичним, добре розтягується та не рветься. Якщо вперше працюєте з таким витяжним тістом, то вам може бути незручно витягувати його руками. В такому випадку можете допомагати собі качалкою.
Начинку викладають на одну сторону штрудля.
За допомогою обробної платформи з сілікону начинку накривають зверху тістом, та закручують далі у формі рулету. Наприкінці, треба затиснути рулет по краях, а зайве тісто обрізати. Простежте, щоб з обох кінців яблучний пиріг залишився цілим, інакше під час випікання потече начинка. Сформований штрудель з яблуками вкладають швом донизу на пергамент, змащують яйцем.
Випікають при температурі 190°С. Особисто в мене уходить, приблизно, півгодини на те, щоб у рулета з’явилася приваблива, карамельного кольору, скоринка.
Перед подачею штрудель обрізають з обох кінців та притрушують його цукровою пудрою.
Класичний яблучний штрудель добре смакує як гарячим, так і холодним. Класичний варіант подачі такого десерту – шматочок випічки разом з морозивом.
Яблучний штрудель із бездріжджового тіста – відео-рецепти
Справжній яблучний штрудель від Ольги Матєй – класичний рецепт.
І ще один справжній віденський штрудель з яблуками за рецептом ютуб-каналу Сімейна кухня. Класичний десерт з яблук теж готують із тонкого прісного витяжного тіста філо.
Як бачите, кожний відео-рецепт та майстер-класс має свої прийоми та секрети. Сподіваюсь, вони всі будуть вам корисними. 🙂