Яблучний штрудель із бездріжджового тіста – смачний класичний віденський десерт

Яблучний штрудель (англ. Apple strudel) один з класичних десертів, який повинен вміти робити кожен більш-менш досвідчений кулінар. Пропоную вам рецепт чудового віденського десерту (Apfelstrudel), який я відкрила для себе на штрудель-шоу у Відні. Класичний рецепт яблучної випічки достатньо простий, але складності можуть бути на етапі роботи з тістом.  Нам знадобиться прісне, так зване, витяжне тісто філо. Його треба буде зробити дуже тонким, майже прозорим. 

Відразу розкрию один із секретів приготування. Уникнути розривів при розтягуванні можна, якщо перед цим витримати тісто у олії. Далі я ділюся з вами віденським рецептом з покроково зробленими фото, щоб ви також змогли розширити свої знання у кулінарії та спекти у домашніх умовах дивовижно смачний яблучний штрудель із бездріжджового тіста.

Для приготування штруделю з яблуками підготуйте наступні продукти:

  • борошно вищого ґатунку – 250 гр;
  • вода – 100 гр;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • сіль екстра – 2 гр;
  • оливкова олія – 20 гр;
  • рафінована рослинна олія – 150 гр;
  • цукор – 150 гр;
  • мелена кориця – 10 гр;
  • пісочна крихта 100 гр;
  • вершкове масло – 50 гр;
  • курага чи родзинки – 170 гр;
  • мигдалева крихта – 110 гр;
  • лимонний сік – 10 гр;
  • кислі свіжі яблука – 1 кг.

Як приготувати яблучний штрудель дома

Як зробити витяжне тісто для штруделя

У глибокій мисці змішайте воду, сіль і олію. Розбийте яйце та перемішайте. Додайте борошно.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

Замішувати тісто треба доти, поки воно не набере потрібної щільності.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

Готове тісто перекласти у чисту, суху миску. Залити олією, накрити посуду харчовою плівкою  та лишити відпочивати мінімум на 30 хвилин.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

Начинка для штруделя з яблук та горіхів

Яблука потрібно очистити від шкірки, нарізати дрібними кубиками та змішати з соком лимона. До яблук також додати пісочну крихту, мигдаль з родзинками. В моєму випадку вдома була тільки курага, а мигдаль також можна замінити на будь-які інші горіхи. Лишилося тільки додати цукор з корицею, а потім перемішати.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

Формуємо штрудель

На цьому етапі тісто витягують руками. Нам треба розтягнути його та зробити дуже тонким. Після витримування в олії, тісто стає еластичним, добре розтягується та не рветься. Якщо вперше працюєте з таким витяжним тістом, то вам може бути незручно витягувати його руками. В такому випадку можете допомагати собі  качалкою.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

Начинку викладають на одну сторону штрудля.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

За допомогою обробної платформи з сілікону начинку накривають зверху тістом, та закручують далі у формі рулету. Наприкінці, треба затиснути рулет по краях, а зайве тісто обрізати. Простежте, щоб з обох кінців яблучний пиріг залишився цілим, інакше під час випікання потече начинка. Сформований штрудель з яблуками вкладають швом донизу на пергамент, змащують яйцем.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

Випікають при температурі 190°С. Особисто в мене уходить, приблизно, півгодини на те, щоб у рулета з’явилася приваблива, карамельного кольору, скоринка.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

Перед подачею штрудель обрізають з обох кінців та притрушують його цукровою пудрою.

Віденський яблучний штрудель з тіста філо

Класичний яблучний штрудель добре смакує як гарячим, так і холодним. Класичний варіант подачі такого десерту – шматочок випічки разом з морозивом.

Яблучний штрудель із бездріжджового тіста – відео-рецепти

Справжній яблучний штрудель від Ольги Матєй – класичний рецепт.

І ще один справжній віденський штрудель з яблуками за рецептом ютуб-каналу Сімейна кухня. Класичний десерт з яблук теж готують із тонкого прісного витяжного тіста філо.

Як бачите, кожний відео-рецепт та майстер-класс має свої прийоми та секрети. Сподіваюсь, вони всі будуть вам корисними. 🙂