Витяжне тісто Філо - як приготувати тісто Філо в домашніх умовах

Витяжне тісто Філо – як приготувати тісто Філо в домашніх умовах

Сьогодні в супермаркеті можна запросто купити будь-яку екзотику, в тому числі, й витяжне тісто Філо (filo або phila). Але, коштує воно не дуже дешево. Якщо ви не готові платити за нього, та маєте час і натхнення готувати власними руками, то можна запросто замісити тісто вдома на власній кухні. Для тих, хто не знає що це тісто Філо скажу, що це саме просте прісне тісто, яке саме завдяки особливостям приготування і називають витяжним. Адже, у процесі розкочування його необхідно ще й витягувати в різні боки. Таке витяжне прісне тісто можна використовувати одразу після замісу, а можна заморожувати для подальшого зберігання та розморожувати для приготування різних смачних страв в зручний для вас час. В даному, покроково оформленному рецепті з фото, я детально опишу всі тонкощі приготування тіста Філо, щоб кожна господиня могла своїми руками зробити його за моїм фото-рецептом.

Потрібні інгредієнти:

  • 500 гр пшеничного борошна в/ґ (приблизно 3 скл. по 250 мл);
  • 1 скл. теплої кип’яченої води (близько 35°-38°С);
  • 1 ч.л. солі;
  • 6 ст.л. рослинної олії;
  • для змазування тіста – вершкове масло 72%.

Як приготувати тісто Філо в домашніх умовах

Для початку, на робочій поверхні стола просіваємо гіркою борошно, додаємо дрібну сіль та робимо заглиблення на центрі. В сформовану ямку виливаємо половину води, додаємо рослинну олію та доливаємо решту води. Тепер можемо замішувати тісто. В залежності від сорту борошна може знадобиться трохи більше води чи менше борошна. Тож, якщо тісто буде виходити занадто крутим, можна додати невелику кількість води.

Коли буде сформовано в однорідний комок тіста, потрібно відбивати його об стіл протягом 2-3 хвилин. Для цього, готове тісто кладемо в щільний та цілий (без дірок) целофановий пакет або ретельно загортаємо в декілька шарів харчової плівки та кидаємо чи б’ємо ним об стіл. Після “відбивання” опускаємо його в ємність з теплою (близько 40°С) водою та чекаємо протягом 10 хвилин.

Замішане тісто філо

Після цього, суцільний комок тіста розділяємо на порційні шматочки (зазвичай на 6 шт.) і приступаємо до їх розгортання Не забуваємо при цьому злегка витягувати тісто. Робити це потрібно дуже обережно, щоб не порвати тонкий тістяний шар. Розкатаний пласт повинен бути завтовшки не більше 1 мм. В готовому вигляді він повинен просвічуватися. Краї вирівнюємо ножем.

Як приготувати тісто Філо в домашніх умовах

Підготовлений пласт тіста перекладаємо на рівну поверхню. Якщо плануєте використовувати його одразу, поверхню тіста просто промазуєте розтопленим вершковим маслом. Якщо ж плануєте подальше заморожування, то перекладіть готове тісто Філо на пергамент та просто накрийте вологим рушником, щоб не завітрилося. Далі, приступаємо до розкочування наступного пласту тіста. Кожен готовий шар тіста укладаємо на попередній та або промащуємо, або накриваємо.

Як приготувати тісто Філо в домашніх умовах

Щоб розкатані пласти тіста вийшли однакового розміру, можна спершу всі кульки тіста розкатати та скласти до купи обраним способом і вже потім підрівняти ножем всі краї.

Тісто Філо, що має зберігатися, треба загорнути рулетом у пергамент, а після, щільно затягти харчовою плівкою. В такій упаковці можна відкладати його на зберігання до морозильної камери.

Домашнє тісто Філо

Ви ще не знаєте що приготувати з тіста Філо? Насправді все дуже просто. Надалі, з нього можна приготувати смачні штруделі як із солодкими, так і з несолодкими начинками, пахлаву, ніжну лазанью, звичайні пиріжки або італійське тістечко сфольятелла.

Домашнє витяжне тісто Філо – відео-рецепти

Перший відео-рецепт тіста філо відрізняється від описаного вище. Хоче це теж вегетаріанське чи то пісне тісто – без яєць та молока. Але воно за технологією приготування це не витяжне, а розкатне. Його теж використовують для випічки пахлави, берека, банніци і багатьох інших пірогов. Наприкінці відео, автор покаже та розкаже що приготувати з тіста Філо.

Наступний відео-рецепт вже не пісний. Тісто замішують на яйцях та молоці. З такого різновида тіста філо теж готують дуже багато популярної солодкої і несолодкої випічки.

Цей відео-рецепт знову не пісний (на жовтках), але за технологією розкочування доже подібний на покроковий рецепт з фото. Отже, якщо не до кінця зрозуміли як це “відбити” тісто, то подивіться запропоноване відео.

Як бачите, рецепт тіста Філо дуже простий, готується – легко і швидко, а листкова випічка з нього – ніжна і відмінно смачна! І головне, бюджетні та доступні продукти завжди під рукою.