Рецепт виборзьких булочок відомий вже дуже багато років. Ще у довоєнні часи він часто зустрічався у різних кулінарних книгах та передався від однієї хазяйки іншій. Звісно, цей рецепт не можна назвати легким, адже він потребує концентрації та уваги, а ще немало часу. Але результат у вигляді запашних булочок вас обов’язково потішить.
Інгредієнти: Абрикосовий джем, Борошно, Вершкове масло, Виборгськоє дріжджове тісто, Цукор
Кухня: Російська кухня
Як красиво та смачно спекти і оформити виборзькі булочки з штрейзелем – з радістю розкажу в своєму покроковому рецепті з фото.
Для виборзьких булочок знадобиться:
- Виборзьке дріжджове тісто – 1 порція;
- Близько 200 грам абрикосового варення;
- 50-60 грам вершкового масла, розтопленого.
Для штрейзеля беремо:
- 100 грам борошна вищого сорту, пшеничного;
- 100 грам цукру;
- 50 грам вершкового масла жирністю 82%.
Зміст
Як приготувати здобні булочки з посипанням і начинкою
Як зробити справжній штрейзель?
Беремо ємність, в якій помістяться всі продукти. Добавляємо туди потрібну кількість борошна, цукру та декілька шматочків холодного масла. Далі ці всі продукти потрібно перетерти в долонях, щоб в кінці вийшли крихти.
Як оформити здобні булочки?
Завчасно приготоване тісто потрібно поділити на дванадцять рівних частин. В таких випадках можна використати кухонні ваги, якщо є можливість. Далі беремо частину тіста, придавлюємо його в долоні. Краї тіста починаємо легко збирати до центру. Використовуючи робочу поверхню, скочуємо невелику кульку швом донизу. Отриману булочку акуратно підіймаємо та місцем, де шов, обмачуємо в теплому маслі, завчасно розтопленому. Після цього одразу опускаємо булочку в штрейзель.
Зліплені булочки викладаємо на спеціальний силіконовий килим швом донизу або ж на будь-яку рівну поверхню.
Заготівки з тіста потрібно накрити харчовою плівкою, щоб вони не підсохли, і залишити для настоювання не менше, ніж на одну годину. Після цього знімаємо плівку та робимо заглиблення посередині булочки аж до самого дна (за допомогою пестика від ступки). Утворений отвір заповнюють джемом або варенням на будь-який смак. Я використала абрикосовий джем.
Повторно накриваємо булочки харчовою плівкою і відкладаємо настоюватись їх ще 30 хвилин. За цей час потрібно розігріти духовку приблизно до 180 ° С.
Випікаються булочки із виборзького дріжджового тіста приблизно 12-15 хвилин.
Готову випічку виймаємо з духовки і забираємо з дека. Чекаємо поки вона охолоне і тільки тоді пробуємо.
Ось приклад того, як виглядає виборзька булочка всередині.
Тісто дуже м’яке та ніжне, а штрейзель – хрусткий. Якби ж я могла передати смак та запах цієї булочки! Смачного!