Гарячий запашний пиріг асоціюється з домашнім затишком та родинним теплом. Сьогодні розкажу як приготувати відкритий пісочний пиріг з рубленого тіста зі смородиною і меренгою. За наявності сучасної кухонної техніки приготувати фруктовий чи ягідний пиріг з пісочного тіста – справа кількох хвилин. Для начинки підійдуть будь-які свіжі ягоди чи фрукти. У мене цього разу – ароматна чорна смородина. Трішки цедри лимону чи пара крапель лимонного соку додадуть аромату випічки чарівні цитрусові ноти.
Інгредієнти: Борошно, Вершкове масло, Лимонний сік, Смородина чорна, Цедра лимону, Цукор, Яйце
Для початківців поясню, в чому відмінність рубаного тіста від звичайного пісочного. Пісочне тісто, зазвичай, замішують руками, а для замісу рубаного тіста використовують блендер чи просто рубають його ножем. Для полегшення процесу рубання, вершкове масло, перед початком замісу тіста, деякий час витримують в морозильній камер. Замішане таким чином тісто в запеченому вигляді має дуже пористу структуру.
Необхідні продукти:
для тіста:
- 100 гр вершкового масла;
- 200 гр борошна;
- 1 яйце;
- 50 гр цукру;
- 1 ст. л. соку лимона.
для начинки:
- 300 гр чорної смородини ;
- 50 гр цукру;
- цедра одного лимона.
Зміст
Як спекти пісочний пиріг зі смородиною та меренгою
Попередньо підморожене вершкове масло нарізаємо великими кубиками та складаємо в чашу блендера. Додаємо цукор та борошно.
Збиваємо компоненти тіста протягом 3 хвилин до однорідності.
Додаємо в отриману масу яйце та лимонний сік. Повторно збиваємо.
В результаті отримуємо грудочку щільного маслянистого тіста, яке виймаємо з чаші блендера, огортаємо плівкою та відправляємо до холодильника на півгодини. Якщо дозволяє час, можна витримати тісто в холоді довше, буде ще кращий результат.
Після цього, виймаємо тісто та розкачуємо в пласт за розміром форми для випікання. Щоб легше було працювати с тістом, рясно посипаємо його борошном.
Викладаємо тісто в форму, при цьому, формуємо високі бортики. Надлишки тіста по краях можна зрізати та викласти на дно, де шар тіста тонше.
Перейдемо до начинки. Знімаємо цедру з лимона та перемішуємо з цукром.
Отриману суміш рівномірно розподіляємо по поверхні тіста. Завдяки цьому, тісто в запеченому стані буде хрустким, начинка буде більш ароматною, а смак випічки набуде легкий цитрусовий відтінок. Якщо вам такий смак не до вподоби, то від додавання цедри можна просто відмовитись.
Промиваємо ягоди смородини.
Викладаємо смородину в форму з тістом та рівномірно розподіляємо.
Ставимо пиріг запікатися в розігріту духовку (температурний режим 200 градусів) на півгодини.
Прикрасити чи то скоріше доповнити домашній пиріг пропоную меренгою. Для цього, просто збиваємо білок з одного яйця з 2 ст. ложками цукру в густу стійку піну. Отриману пишну масу розподіляємо по поверхні ягід та ставимо повторно в духовку на 5 хвилин (температурний режим 250 градусів). Щоб білкова маса красиво зарум’янилася, достатньо увімкнути верхній нагрів на пару хвилин.
Пісочний пиріг з рубленого тіста – відео-рецепти
Більше інформації про те, чим відрізняється рублене пісочне тісто від звичайного, важливі тонкощі при його замішуванні дізнайтесь із відео. Додатковий бонус – дізнаєтесь як зробити тарт Татен с яблоками та заливний пиріг кіш з куркою.
Автор відео-рецепту пропонує спекти разом з нею корочку-основу для відритого пирога (pie-crust) і два пирога-перевертні до вина. Один з цибулею, другий – з помідорам. Обидва овочі запікаються в карамелі. Виходить дуже цікаво, оригінально та смачно. Дуже рекомендую спробувати.