21 березня – день весняного рівнодення. І саме в цей день прийнято робити обрядове печиво в формі символів. Воно закликає весну та щастя в дім.
Інгредієнти: Ароматизатор, Борошно житнє, Вода, Мед натуральний, Олія рослинна, Сіль
Кухня: Російська кухня
Тож пропонуємо рецепт обрядового печива – тетерків. Готуйте його для рідних і друзів, щоб у них все завжди було добре.
Як приготувати тетерки в духовці
Оскільки свято випадає на піст, прийнято готувати пісне житнє тісто, для якого необхідно взяти:
- 200 мілілітрів води;
- 2 столові ложки олії;
- 2 столові ложки меду;
- дрібку солі;
- 400 грамів житнього борошна.
Щоб випічка стала ароматною, рекомендуємо додати мелену корицю та імбир.
Візьміть воду кімнатної температури, додайте олію, мед, сіль і ароматизатор. Якщо мед у вас загуск – мішайте його в тісті, доки він повністю не розчиниться.
Візьміть половину борошна та насипте в миску, де будете попередньо замішувати тісто.
Додайте рідку масу, добре все перемішайте лопаткою або рукою.
Другу половину борошна висипте на дошку, викладіть туди тісто та місіть, поки все борошно не буде замішане в тісто.
Далі покладіть тісто в пакет чи накрийте харчовою плівкою, щоб воно не підсихало.
Беріть невеликі шматочки, робіть з них джгутики та викладайте з них печиво по колу діаметром 10 або 20 сантиметрів.
Щоб було легше працювати можете зробити шаблон на папері. До речі, таке печиво варто робити всією родиною – це цікаве заняття, яке приносить радість.
Круглу форму треба заповнити ритуальними знаками. Обирайте те, що вам подобається: спіралі – Сонце; змійки – рух; плетінки – будинок, багатство. А ще – квітка, дерево, птах, кінь, хрест.
В кінці легенько прокатайте печиво качалкою, щоб всі джгутики з’єдналися та перекладіть на деко.
Закрийте деко пергаментом або візьміть силіконовий килимок, викладіть печиво, змастіть олією та випікайте 25-30 хвилин, в духовці, розігрітій до 170-180 градусів за Цельсієм.
Ось таке печиво-обереги у вас повинні вийти.
Щоб випічка стала блискучою, змістіть її олією, коли печиво вистигне.
Така обрядова випічка чудово смакує з чаєм, молоком. Робіть її для тих, кого любите, і будьте щасливі!