Ці ласощі називають по-різному: вергуни, хрустики, хворост, вушка, хмиз. Та смак їх від цього не змінюється, вони завжди пишні, ароматні, м’які, готувати їх просто та швидко, а з’їдаються ще швидше. Багатьом вергуни знайомі з дитинства, коли мама чи бабуся випікала їх. Якщо у Вас немає сімейного рецепта, а Ви хочете порадувати своїх близьких, то спробуйте спекти хрумкі солодкі вергуни за рецептом, викладеним нижче. А покроково зроблені фото допоможуть легко та просто спекти смачну хрустку випічку в домашніх умовах.
Інгредієнти: Борошно, Ваніль, Дріжджі, Кефір, Рослинна олія, Цукор, Яйце
Інгредієнти:
- кефір – 1 склянка;
- яйця – 2 шт;
- цукор – ½ склянки;
- дріжджі – 11 грамів;
- борошно;
- ваніль;
- рослинна олія.
Як зробити хмиз на кефірі і дріжджах
На першому етапі приготування злегка підігріваємо кефір, додаємо до нього дріжджі, цукор та просіяне борошно.
Я такі вергуни зазвичай готую нашвидкуруч, на тісто не потрібно ставити опару.
Тепер у миску до перерахованих вище компонентів вбиваємо яйця.
Бажано щоб вони не були холодними, тому, подбайте, не менше ніж за годину перед приготуванням дістати їх з холодильника. Додати борошно, все розмішати, замісити тісто і залишити злегка піднятися.
КОРИСНО ЗНАТИ: Якщо дріжджове тісто одразу після замісу покласти до холодильника на 20 хвилин, а потім дістати та поставити в тепле місце, воно швидко піднімається. А якщо у Вас залишилися обрізки будь-якого дріжджового тіста, покладіть їх у морозильну камеру. Їх можна використати для випічки наступного дня або пізніше. Тісто не втрачає своїх якостей, навпаки, випічка із замороженого тіста виходить дуже пишна та смачна.
Тепер розкачуємо тісто, товщиною, як на фото, нарізаємо ромбами, у центрі ромбів робимо поздовжні надрізи. Далі беремо один край та протягуємо його в отвір, трошки прокручуючи, щоб придати ромбові форму вергуна.
У сковорідку потрібно налити багато олії, щоб хрустики плавали в ній. Коли олія майже закипить, викладаємо хрустики та обсмажуємо їх до золотавого кольору
з двох сторін.
Перш ніж викладати випічку на блюдо, покладемо її на паперові серветки або решітку, щоб стекли надлишки олії.
Коли вушка злегка охолонуть, викладаємо їх на блюдо та гарненько посипаємо цукровою пудрою. Неймовірно смачні такі пишні вергуни зі свіжим медом чи варенням.
Хочу звернути увагу, що таку випічку можна приготувати без дріжджів, замінивши їх содою. Так як у рецепті використовуємо кефір, то гасити її не потрібно. На кількість продуктів, вказаних у рецепті, соди досить ½ чайної ложки. Випічка на соді така сама пишна та солодка, не гірша, ніж на дріжджах. Деякі господині вважають, що хрустики на соді — це класичний рецепт. Спробуйте обидва варіанти!