Великодню паску важко назвати дієтичною стравою. Зазвичай, вона настільки солодка і здобна, що від однієї думки про неї холестерин і цукор підскакують до небес. ? Але виявляється, що можна поєднати улюблені пасхальне ласощі і вимоги здорового харчування. Низькокалорійна і нізкохолестерінова великодня паска-краффін – саме таку випічку я пропоную сьогодні приготувати разом зі мною. Мій простий покроково оформлений рецепт з фото допоможе і вам зробити таку ж смачну та оригінальну паску на Великдень.
Інгредієнти: Борошно, Вершкове масло, Горіхи, Дріжджі, Молоко, Сухофрукти, Фруктоза, Яєчний порошок
Кухня: Російська кухня
Хитрість низькокалорійного краффіна полягає в тому, що частина здоби, що має бути за рецептом (масло і цукор) опиняються не всередині тіста, а зовні, у вигляді начинки рулета. А ще, ми можемо скоротити кількість висококалорійних інгредієнтів і, навіть, частково замінити їх на низькокалорійні.
Як приготувати великодню паску-краффін низькокалорійною
Куряче яйце – один з найбільш багатих на холестерин продуктів, а ось в яєчному порошку його практично немає. З цих міркувань можна замінити свіжі яйця яєчним порошком. Розводити порошок можна водою, але краще скористатися теплим молоком. За рецептом треба взяти два яйця або одне яйце і два жовтки.
Для заміни двох яєць відважимо 30 гр яєчного порошку. Злегка підігріємо (до температури парного молока) 80 гр молока.
Молоко вливаємо в порошок потроху при постійному помішуванні. У нас має вийти рідкувата паста без грудочок. Їй потрібно дати постояти хвилин 20-30 для набухання.
Цей час нам знадобиться для дозрівання опари. Для опари візьмемо 20 гр свіжих дріжджів, 110 мл теплого молока. Покладений за рецептом цукор (80 гр) замінюємо на фруктозу, що дає можливість без втрати смаку скоротити кількість вуглеводів вдвічі – до 40 гр.
Дріжджі розтираємо в пасту з фруктозою, розводимо молоком, закриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце для дозрівання опари.
Через півгодини починаємо замішувати тісто. Крім набряклого яєчного порошку і дозрілої опари нам знадобиться ще 40 гр м’якого вершкового масла і 350 гр борошна. Паска – це, перш за все, апетитний аромат. Щоб випічка була ароматною, ми візьмемо пакетик ваніліну, по кавовій ложечці меленої кардамону і мускатного горіху. Ну і дрібку солі для балансу смаків, її ми вводимо в борошно.
Якщо маєте намір замішувати здобне тісто в тістозамішувачі або хлібопічці, викладаєте всі рідкі інгредієнти і ароматизатори в чашу. Зверху всипаєте просіяне (обов’язково!) борошно, сіль і включаєте на режим Дріжджове тісто.
У тесті мало жирів і зовсім немає яєць, тому, навіть з невеликою кількістю цукру тісто швидко підходить і стає надзвичайно пишним.
Якщо замішати тісто вирішили вручну, то спочатку ретельно змішуємо в просторій мисці всі рідкі продукти. Потім, безперервно вимішуючи, підсипаємо борошно. Коли тісто почне збиратися в кулю, затягнемо миску харчовою плівкою і поставимо на годину-півтори в тепле місце.
Поки тісто на паски підходить, підготуємо наповнювачі – горіхи і сухофрукти. Візьмемо по невеликій жменьці різних горіхів:фундук, арахіс, мигдаль, кеш’ю, волоські і т.п.. Чистимо, миємо, злегка обсмажуємо і подрібнюємо їх. Подрібнювати найкраще вручну, ножем, в крайньому випадку, можна скористатися ступкою. Нам потрібна не горіхова мука, а помітні і виразні дрібні шматочки зі своїм характерним смаком і ароматом.
Ізюм промиваємо, підсушуємо, заливаємо ложкою коньяку, рому або десертного вина і даємо час для набухання. Замість зацукрованих цукатів (дуже калорійних!) візьмемо натуральні в’ялені ягоди: суницю, журавлину, вишню без кісточок, курагу і т.п. Якщо ягоди або плоди продавалися вроздріб, а не в герметичній упаковці, їх необхідно промити, підсушити, при необхідності трохи подрібнити ножем.
Тісто, що підійшло ще раз вимішуємо і ділимо на порційні шматки – по числу формочок. У нас їх буде чотири.
Кожен шматок розкачуємо в пласт, по можливості, прямокутної форми товщиною, близько, 5 мм.
За рецептом ми повинні взяти 120 гр вершкового масла, розтопити його і пензликом змащувати пласти тіста. Але якщо масло просто розм’якшити, а для змащування скористатися шпателем, то масла знадобиться максимум 60 гр. Можна злегка присипати масло фруктозою або коричневим цукром.
Для зручності, відразу розділимо горіхи і сухофрукти на частини за кількістю порційних шматків. Чверть сухофруктів рівномірно розсипаємо по пласту тіста.
Розподіляємо порцію горіхів і акуратно загортаємо пласт в рулет, прикриваємо його плівкою, щоб тісто не підсихало. Аналогічні операції проробляємо і з іншими порціями тіста.
Коли всі рулети сформовані, переходимо до наступного етапу. Гострим довгим ножем розрізаємо рулетик уздовж, але не дорізати до кінця.
Починаємо згортати краффін: спочатку равликом до розміру дна формочки, а потім продовжуємо укладати тісто другим-третім… ярусом.
Сформовану таким чином паску-краффін укладаємо в форму. Аналогічно формуємо ті що залишилися. Прикриваємо форми з пасками рушником і даємо розстойку хвилин 30-40 в теплому місці. Піднялися вироби – змащуємо їх збитим з молоком жовтком і відправляємо в нагріту до 200°С духовку на 30-35 хвилин.
Готові паски-краффіни виймаємо з форм і прикрашаємо глазур’ю і різнокольоровими посипушкамі, або просто подрібненими горішками.
Чесно кажучи, і без прикраси випічка виходить надзвичайно ефектної та динамічної форми.
На розрізі прекрасно проглядаються шари і яскраві плями горішків і ягід.
Тісто легке, ароматне, не приторно солодке і не жирне. Наскільки довго така паска-краффін не черствіє, мені дізнатись ще жодного разу не вдалося. Їх розбирають першими, набагато раніше класичної пасхальної здоби. ?
Прості та смачні рецепти на Великдень знайдете за посиланнями: