Перед світлим Великоднім святом господині завжди хочуть порадувати своїх домашніх та гостей смачними, пишними та свіжими домашніми пасками. Дехто постійно використовує ще рецепти бабусі, інші полюбляють експериментувати та шукають нові рецепти випічки. Та у всіх рецептах пасок для свята містяться яйця. Цей рецепт без додавання яєць — ідеальний варіант для вегетаріанців, прихильників правильного харчування та тих, у кого алергія на яйця.
Інгредієнти: Борошно, Ванільний цукор, Вершкове масло, Дріжджі, Кардамон, Куркума, Молоко, Приправи, Родзинки, Рослинна олія, Сіль, Сметана, Цедра лимону, Цукор, Цукрова пудра, Шафран
Інгредієнти для тіста:
- Борошно вищого сорту — 700 гр.;
- Свіжі дріжджі — 50 гр.;
- Молоко — 250 мл;
- Сметана — 160 мл;
- Вершкове масло — 140-150 гр.;
- Цукровий пісок — 1 стакан;
- Рослинна олія — 5-7 ст. ложок;
- Родзинки без кісточок — 120-150 гр.;
- Сіль — 0,5 ч. л.;
- Ванілін, кардамон, куркума, шафран, цедра лимона — за смаком.
Для глазурі:
- Молоко — 30 мл;
- Цукрова пудра — 150 гр.
Як приготувати паску без яєць
Щоб великодні паски вийшли високими, повітряними, гарними, не забувайте, що при різкому перепаді температур тісто може опасти та більше не піднятися, отже, пишні паски не вийдуть. Щоб уникнути цього, та ще й напередодні свята, у кухні має бути тепло, при необхідності включіть у кухні духовку для підняття опари, та слідкуйте, щоб не було протягів.
Перш за все для смачних пасок приготуємо опару. Молоко нагріваємо до 40 градусів та розводимо у ньому дріжджі, додаємо 0,5 стакана просіяного борошна та 2 столові ложки цукру. Все перемішуємо, накриваємо рушником та ставимо в тепле місце, приблизно на 15 хвилин, щоб опара піднялася.
Для майбутнього тіста беремо велику миску, поміщаємо у неї сметану та розтоплене вершкове масло. Заглядаємо до опари: якщо вона піднялася шапочкою та з’явилися повітряні пухирці, дуже обережно виливаємо її в миску, до сметани та масла. Всипаємо цукор, що залишився, сіль, додаємо заздалегідь вимиті та обсушені родзинки та ароматні приправи. Які саме, вирішувати Вам. Ванілін, цедра лимона та харчові есенції дають приємний запах випічці, шафран та куркума — гарний золотавий колір.
Отриману масу добре перемішуємо та всипаємо решту просіяного борошна. Починаємо вимішувати тісто, поступово додаючи по одній ложці олії до тих пір, доки воно почне вільно відлипати від рук та миски. Ідеальне тісто — не дуже круте, м’яке та еластичне. Далі накриваємо миску кришкою, гарненько закутуємо в рушник та відставляємо в тепле місце для піднімання.
Приблизно через годину-півтори, коли тісто збільшиться вдвічі, знову обминаємо його, кутаємо і ставимо в тепло для повторного підіймання.
А ми почнемо підбирати правильні форми для випічки, адже від вибору та оброблення форм буде залежати кінцевий результат. Зараз можна купити будь-які формочки: картонні, алюмінієві, силіконові. А можна скористатися саморобними, ще бабусиними формами, виготовленими з бляшаних баночок, у таких продавалися консервовані овочі та фрукти. Щоб готові паски легко виймалися з форм, змащуємо їх вершковим маслом та застилаємо всередині пергаментним папером. Щоб було зручно, стінки та дно для форм вирізаємо окремо.
Дивимося до тіста, якщо воно знову збільшилося в об’ємі удвічі, трохи обминаємо його та розміщуємо у форми для випічки. Не забувайте, що тісто при випічці ще раз підніметься, тож кладемо на третину форми.
Залишаємо форми з тістом на півгодини, далі відправляємо в заздалегідь включену духовку при температурі 180 градусів. Час випікання пасок визначаємо в залежності від розміру форм, для маленьких — півгодини, а великі випікаються приблизно 45-55 хв. Готовність перевіряється легко: проколоти паску довгою паличкою. Якщо вона суха — паска готова.
Прикрасити святкову випічку можна білою або кольоровою глазур’ю та зверху посипати різнобарвною кондитерською присипкою різної форми.