Відмінна основа для смачного торта – ніжний та повітряний білий ванільний бісквіт. Достатньо здобрити коржі збитими вершками або іншим улюбленим кремом, додати шматочки фруктів чи горіхи – і такий домашній торт здатний задовольнити смаки самих вибагливих гурманів. Тим паче, що приготувати ніжний бісквіт в домашніх умовах неймовірно легко. Хочу розкрити секрет та поділитися тонкощами приготування пишного бісквіта без додавання соди чи розпушувача. Сьогодні будемо пекти високий та пишний ванільний бісквіт на олії та окропі, який ще відомий під назвою шифоновий бісквіт (англ. Chiffon cake). Достатньо скористатися моїм докладним рецептом із фото та прикласти мінімум зусиль, щоб вдихнути звабливий аромат випічки та насолодитися смачним тортиком.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вода, Рослинна олія, Цукор, Яйце
Інгредієнти:
- 4 шт. курячих яєць;
- 120 гр цукру;
- 120 гр борошна;
- 0,5 гр ваніліна;
- 2 ст.л. окропу;
- 2 ст.л. рослинної олії (рафінованої).
Зміст
Як приготувати бісквіт на олії та окропі
Як замісити бісквітне тісто на рослинній олії
Для початку, необхідно підготувати крутий кип’яток та точно відміряти сипучі компоненти.
Як відомо, запорукою пишності бісквіту служать ретельно збиті яйця. Цей процес не терпить поспіху та ліні. Під час тривалого збивання, яєчна маса насичується бульбашками повітря, які замінюють собою розпушувач та змушують тісто підійматися в духовці.
Включаємо прогріватися духовку на 180 градусів та переходимо до збивання яєць з ваніліном та цукром. Мій рецепт має одну значну перевагу перед іншими – яйця збиваємо цілими, не відділяючи жовтки від білків. Це дозволить зекономити не тільки час, але й чистий посуд. 🙂
Під час збивання маса світлішає та густішає. На цьому більшість кулінарів-початківців зупиняються, помилково вважаючи яйця збитими.
Потрібно збивати далі, поки маса не збільшиться в об’ємі мінімум втричі. При цьому, загальний час збивання має складати не менше 7—8 хвилин. Правильно збиті яйця повинні мати консистенцію густого мусу.
Не припиняючи процес збивання, вливаємо тонкою цівкою окріп. Після цього, маса стає рідшою, а на поверхні утворюються велика купа повітряних бульбашок. Продовжуємо збивати ще 2 хвилини.
Після цього, додаємо тонкою цівкою рослинну олію. При цьому, не припиняємо роботу міксера. Збиваємо яєчну масу ще близько трьох хвилин. Зверніть увагу, що вона повинна знову загустіти.
Відкладаємо в сторону міксер та просіваємо в нашу ємність з яєчною масою третину борошна та обережно перемішуємо спеціальною лопаткою, на крайній випадок – ложкою. Але, щоб отримати розкішний пухкий бісквіт, в жодному разі не використовуємо для подальшого замішування тіста міксер.
Обережними рухами лопатки перемішуємо борошно, намагаючись рухатися знизу вгору та від краю ємності до центру. Жодних кругових рухів.
Залишки борошна вводимо в тісто в два прийоми. Отримуємо достатньо густе тісто, яке повільно стікає з лопатки.
Як спекти шифоновий бісквіт на окропі
Підготуємо форму для випікання. Для даної кількості тіста я беру форму діаметром 22 см та застилаю дно пергаментом. Додатково нічим не змащую. Оптимально підійде роз’ємна форма. З неї зручніше виймати готовий корж. А ще, такі форми використовують для формування багатошарових бісквітних та мусових тортів.
Отже, відправляємо форму наповнену тістом в попередньо розігріту духовку та залишаємо на 20-25 хвилин. Остаточний час випікання залежить від духовки. Звертаю увагу, що в процесі випікання не слід відкривати духовку, щоб не спровокувати опадання бісквіту.
Готовність тіста традиційно перевіряємо зубочисткою. Існує допоміжний спосіб перевірки, який полягає в натисканні на середину коржа. Готовий бісквіт повинен пружинити та повертатися до первісної форми.
Раджу перевернути форму з бісквітом догори дном, щоб запобігти осіданню тіста під час охолодження. Саме так охолоджувати не обов’язковий, але я в домашніх умовах охолоджую бісквітні коржі саме так.
Через певний час можна знімати форму з нашого красеня-бісквіта. При знімання раджу попередньо пройтися ножем по бортам форми.
Ніжну та пориcту структуру такого правильно приготовленного та випеченого мокрого чи то вологого бісквіта можна оцінити по наступному фото.
Шифоновий бісквіт на окропі – відео-рецепти
На завершення поста пропоную переглянути ще два рецепти. Про оба можна сказати, що готують їх на окропі, без молока та без поділу яєць на жовтки і білки. В обох випадках в підсумку виходить дуже смачний і повітряний шифоновий бісквіт про який господині говорять, що це бісквіт, який виходить завжди, або що це найвищий бісквіт та 100% результат чи навіть що це найвдаліший рецепт бісквіта. Отже, до перегляду!
Перший відео-рецепт від юуб-каналу “Baranki Gnu”.
А цей – від каналу “Sweet and Joy”.
Теперь ви точно зможете самостійно приготувати в домашніх умовах смачний, пишній та високий ванільний бісквіт, що не опадає та переконатися, що це зовсім не складно. Успіху у втіленні смачних ідей!