Смачні коржі є улюбленою випічкою багатьох господинь в усіх країнах світу. В італійців такий домашній хліб із начинкою заведено називати фокаччею або піцою. На Близькому Сході й Кавказі печуть лаваші, індійська кухня пропонує свій варіант коржів, що називаються чапаті. Коржі з начинкою з Кавказу називаються хачапурі. Кухня кожного народу має щось своє, таких різновидів по всьому світу дуже багато. В цій статті варто звернути увагу на те, як робити узбецькі коржики під назвою патир. Це смачний домашній хліб, який готується за дуже простим рецептом. В “оригіналі” узбецькі коржики патир потрібно пекти не в духовці, а на свіжому повітрі в тандирі. Але покроковий рецепт із фотографіями допоможе приготувати узбецький патир у домашніх умовах.
Інгредієнти: Бавовняна олія, Борошно пшеничне, Вода, Дріжджі, Кмин, Кунжут, Кунжутну олію, Сіль
Кухня: Узбецька кухня
Складники:
- 2 ч. л. сухих дріжджів у гранулах;
- 390-410 грамів пшеничної муки;
- третина ч. л. дрібної солі;
- 2 ст. л. бавовняної олії (замість неї можна використати й кунжутну);
- 250 мілілітрів гарячої води;
- пів ч. л. кмину чорного кольору;
- 1 ст. л. чорного кунжуту;
- бавовняна або кунжутна олія (для змащування коржів).
Як спекти узбецький коржик у домашніх умовах
У теплій каструлі слід з’єднати дріжджі з гарячою водою (38 °С). Коли дріжджі повністю розчиняться у воді, до них слід додати просіяне борошно (десь, 250 грамів) та перемішати все. Після цього, каструлю треба щільно накрити рушником або закрити кришкою. Маса повинна вирости, а на ній мають з’явитися бульбашки.
Тепер, потрібно до маси додати сіль, чорний кмин і замісити тісто з борошном, що залишилося. Тісто має постояти в накритому вигляді протягом 40 хвилин у теплому місці.
Після цього, слід ввімкнути розігріватися духовку до 200 °С.
Коли пройде зазначений час, тісто потрібно обім’яти та розділити його на порції. Чим більшим буде шматок, тим більшим буде коржик після випічки.
З кожної порції необхідно сформувати кулі та залишити їх постояти під плівкою, біля, 10 хвилин. Потім, кожну кулю слід розім’яти руками, надаючи форму коржа, й викласти їх на деко з пергаментом.
Після того, як коржі ледь збільшаться в розмірі, на кожному з них, відступивши від краю по 2 см, з допомогою тендерайзера, потрібно зробити проколи. Кожен коржик необхідно змастити теплою бавовняною або кунжутною олією, а краєчки посипати чорними кунжутними насінинами. Після цього, їх можна відправляти в духовку на 7 хвилин.
Доки пектиметься перша партія коржів, слід зайнятися підготовкою другої. Гарячі коржі-патир варто охолоджувати на решітці. Їх можна ще раз, уже після випічки, змастити теплою олією.
Мало б вийти 8 коржів.
Як зізнається господиня, котра вже спробувала приготувати узбецькі коржики патир за цим рецептом, дочекатися доки вони остигнуть дуже важко, тому її рідні не втримуються та ласують ними ще в теплому вигляді.