Кожна господиня має свій улюблений рецепт тіста для вареників. Я хочу запропонувати вам свою універсальну версію. Чуму універсальне? Да тому, що до нього підійде будь-яка начинка. І так, буду сьогодні робити тісто для вареників на сметані і воді. Замісити його зможе сама недосвідчена в кулінарному мистецтві господиня. Я докладно опишу всі етапи і тонкощі замісу смачного тіста для вареників, а мої покроково зроблені фото наочно продемонструє весь процес. Це гарна підказка при самостійному приготуванні.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вода, Сіль, Сметана, Яйце
Кухня: Українська кухня
І ще один момент я хочу висвітлити перш, ніж ми почнемо працювати з борошном. Як я вже казала, це тісто на вареники годиться для будь-якої начинки, так як є універсальним. Хочете, приготуйте солодкі вареники – з будь-якими ягодами, з сиром чи повидлом. Нічого не змінюючи у рецепті тіста ви можете наліпити з нього і вареники з капустою, грибами та/або з картоплею. Мені дуже подобаються вареники з картоплею та грибами. Рецепт вареників з такою комбінованою начинкою ви знайдете на цьому кулінарному сайті. Так що, швиденько вирішуємо з якою начинкою будемо ліпити вареники і приступаємо до замісу тіста.
Приготуйте наступні продукти:
- борошно пшеничне – 250 гр;
- вода – 50 мл;
- яйце – 1 шт.;
- сметана – 2 стол. ложки;
- сіль – 1/2 чайної ложки.
Як приготувати тісто для вареників на сметані та воді
З великого різноманіття рецептів, я обрала саме цей рецепт тіста для вареників через один “секретний” інгредієнт. 🙂 Саме він і надає вареничному тісту особливу м’якість і одночасно відмінну пластичність. Ваші вареники ніколи не порвуться при варінні і будуть надзвичайно смачними. Сметана – якраз і є цей таємничий інгредієнт. Саме вона і надає чарівні властивості тісту.
Отже, щоби замісити тісто, у миску поміщаємо рідкі компоненти: воду, сметану і яйце. І, звичайно ж, не забуваємо додати сіль.
Суміш збиваємо виделкою до однорідності. Борошно обов’язково просіваємо, насичуючи його киснем. У центрі борошняної гірки робимо ямку і відправляємо туди однорідну рідку складову тіста.
Акуратно перемішуємо борошно з рідкою сумішшю і потім починаємо місити тісто руками на столі. Вимішуємо його до однорідності і пластичного стану. Тісто повинно бути еластичним і добре відставати від рук. Для цього прийдеться попрацювати! Адже від того яким буде тісто, залежить успіх приготування смачнючих українських вареників. Тепер, тісто накриваємо плівкою і даємо йому полежати на столі з півгодини. Це потрібно для остаточного завершення всіх процесів, що відбуваються в тісті.
Ось тепер можна ліпити смачні вареники з начинкою, яку ви любите чи просто обрали саме для сьогоднішнього приготування.
Впевнена, що смачні вареники з сиром чи з картоплею, з грибами чи з капустою обов’язково сподобаються вашим рідним і вони із задоволенням скуштують смачну традиційну українську страву, приготовлену вашими руками.
Приємного всім апетиту! ?